A harmadik védőoltás az omikron variáns ellen is védelmet biztosít

Angliai adatok alapján egy omikronnal fertőzött személy ötven százalékkal kisebb eséllyel kerülhet kórházba, mint egy delta variánssal fertőzött.

Az eddigi jelentősebb variánsok közül az omikron az, amelyik a leginkább meg tudja kerülni az immunrendszert, gyors terjedése révén pedig sokkal több embert fog megfertőzni – hívta fel a figyelmet Kis Zoltán virológus. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa hangsúlyozta: a harmadik oltás felvétele jelentősen csökkenti az omikron vírusvariáns okozta súlyosabb megbetegedések valószínűségét, ezért nagyon fontos, hogy mindenki éljen az oltakozás lehetőségével.

– Egyre több kutatás szerint bár az omikron sokkal gyorsabban terjed, ugyanakkor kevésbé okozhat súlyos lefolyást. Az önök vizsgálati eredményei is megerősítik ezt?– Ez a variáns a nemzetközi adatok alapján várhatóan itthon is gyorsabban fog terjedni, fertőzőképessége miatt többeket tud majd megfertőzni, mint a delta vagy a korábbi variánsok. Még nincs elegendő hazai adatunk ahhoz, hogy kijelenthessük, kevésbé okoz súlyosabb lefolyást, de azokban az országokban, ahol már dominánssá vagy majdnem dominánssá vált az omikron, ott ez igaz. Angliai adatok alapján egy omikronnal fertőzött személy ötven százalékkal kisebb eséllyel kerülhet kórházba, mint egy delta variánssal fertőzött. De, és ezt fontos kihangsúlyozni, a fokozottabb terjedőképessége miatt sokkal több embert fog megfertőzni, így a nagy számok törvénye alapján a kórházba kerülők száma is nőhet. Amerikában már vannak erre utaló adatok.

– A Pfizer és a BioNTech, valamint a Moderna vizsgálata szerint az általuk előállított vakcinák harmadik adagja védelmet nyújthat az omikron ellen. Ez a többi vakcina esetében is igaz lehet? – A vakcinagyártók folyamatosan vizsgálják készítményük hatásosságát a különböző variánsokkal szemben, legyen az alfa, delta vagy omikron. Az emlékeztető oltások felvétele mindegyik vakcinánál kiemelten fontos, ugyanis csak ez biztosít megfelelő védelmet az omikron variáns okozta súlyosabb megbetegedések ellen.

– A megerősítő oltás tehát hatásos lehet a dél-afrikai mutáns ellen? – A harmadik oltással emlékeztetjük az immunrendszert, ami ezáltal magasabb készültségi állapotba kerül (például megnő a vírust semlegesítő ellenanyagok szintje), így ha az omikron megtámadja a szervezetet, akkor az jobban tud reagálni, a súlyosabb következmények valószínűsége pedig nagyban csökken. Ráadásul az eddigi jelentősebb variánsok közül az omikron az, amelyik a leginkább meg tudja kerülni az immunrendszert, így itt kiemelten fontos a megfelelő védelem. Ezért a harmadik oltás fontosságát és szükségességét a vakcinagyártók mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a világ vezető járványügyi szakemberei is kiemelik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Weborvos