Alacsony kockázatot jelent a Covid-oltás a tinédzsereknél

A 33 vizsgált betegnél nem volt szükség intenzív ellátásra, inotrop támogatásra, immunglobulin- vagy szteroidterápiára.

hirdetés

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói a vakcinával összefüggő szívizomgyulladás lehetőségét vizsgálva megállapították, hogy ennek kockázatai „enyhébbek”, mint a Covid–19 hosszú távú kockázatai. A tanulmányt hétfőn tették közzé a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban, a vizsgálat során 33 olyan 12 és 18 év közötti fiatalt követtek nyomon, akiket a Covid–19-vakcina beadása után a Monash Gyermekkórházban szívizomgyulladás tipikus tüneteivel vizsgáltak.

„Az mRNS-vakcinával összefüggő szívizomgyulladás enyhe, magától gyógyuló klinikai lefolyású, ellentétben a Covid–19-hez kapcsolódó, ismert szövődményekkel és hosszú távú következményekkel, mint például a gyermekeknél kialakuló multiszisztémás gyulladásos szindróma és a szívizomgyulladás más formái” – áll a jelentésben.

A Nature Reviews Cardiology című szaklapban tavaly decemberben közzétett, az mRNS-vakcinát követő myocarditis előfordulását vizsgáló külön tanulmány becslése szerint a beoltott emberek kevesebb mint 0,005 százalékánál, vagyis 100 000 esetből 5-nél alakult ki ez az állapot. A 35 év alatti fiatalok körében az arányok valamivel magasabbak voltak, mint más korosztályokban.

A Monash-tanulmány kimutatta azt is, hogy a gyulladás még a rendkívül ritka esetekben is enyhe tüneteket produkált, és a beteg magától meggyógyult. A kutatók szerint a 33 vizsgált betegnél nem jelentkezett pangásos szívelégtelenség, illetve nem volt szükség intenzív ellátásra, inotrop támogatásra, immunglobulin- vagy szteroidterápiára.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg