Az influenzaoltás védhet a koronavírus ellen is

Az influenza elleni védőoltásoknak meglepő egészségügyi előnyei lehetnek: megelőzhetik a Covid-19-et is, különösen annak legsúlyosabb formáit.

Egy több mint 30 000 katari egészségügyi dolgozó bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy az influenza elleni oltásban részesülőknél közel 90%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy a következő néhány hónapban súlyos Covid-19-fertőzésen essenek át, összehasonlítva azokkal, akiket nem oltottak be influenza ellen.

A 2020 végén, a Covid-19 oltások bevezetése előtt készült tanulmány eredményei összhangban vannak a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek szerint az immunrendszer influenza elleni védőoltások és egyéb, ehhez hasonló oltások segíthetnek a szervezetnek a koronavírus elleni védekezésben. Azok, akik kaptak influenza elleni védőoltást az aktuális szezonban, 30%-kal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, és 89%-kal kisebb valószínűséggel lettek súlyos tüneteik, összehasonlítva azokkal a dolgozókkal, akiknél nem volt influenza elleni oltás  – bár a kutatók megjegyzik, hogy a súlyos esetek száma alacsony volt mindkét csoportban. A tanulmányt május 10-én tették közzé a medRxiv preprint szerveren.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu