Egy kutatás szerint a variáns-specifikus vakcinák jobb védelmet nyújtanak a COVID ellen

Az újabb variáns-specifikus bivalens vakcinák átlagosan 1,6-szor jobb immunitást biztosítanak a COVID-19 ellen, mint az eredeti, egytörzsű „ősi” vakcinák – derül ki az UNSW kirbyi intézetének új kutatásából, amelyet ma tettek közzé a Nature Medicine-ben.

hirdetés

"Egyedülálló helyzetben vagyunk, számos különböző COVID-19 oltóanyag áll rendelkezésünkre. Felmerül azonban a kérdés, hogy a szakpolitikai szervek mely oltóanyagokat javasolják, és melyeket vásároljanak meg az országok" - mondta Deborah Cromer, a tanulmány vezető szerzője, egyetemi docens.

"Elemeztük az adatokat, és úgy találtuk, hogy a rendelkezésre álló vakcinák bármelyikével történő megerősítő oltás jelentős védelmet nyújt a COVID-19 ellen, bár a variáns-specifikus emlékeztető oltóanyag kissé magasabb védelmet nyújt."

Ez az első olyan elemzés, amely összesíti azon rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok adatait, amelyekben emlékeztető oltást adtak mind az eredeti, mind a módosított vakcinákkal. A Kirby Institute kutatói a Doherty Institute munkatársaival együttműködve összegyűjtötték a rendelkezésre álló adatokat, majd felhasználták azokat egy elemzéshez, amely megbecsülte ezen emlékeztető oltások relatív hatékonyságát.

"Ha feltételezzük, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy a lakosságnak 50%-os védettsége van a COVID-19 betegséggel szemben, akkor ezt a védelmet rendkívül jól – akár 86%-kal – meg lehet növelni az eredeti vakcinákkal. Egy variáns-specifikus vakcinával történő erősítés azonban akár 91%-kal is növelheti a populáció védettségét. A védelem bármilyen mértékű javítása fontos lehet a súlyos fertőzés vagy kórházi kezelés kockázatának kitett emberek számára, például az idősek és az immunhiányos betegek esetében" – mondta Dr. Cromer.

"A járvány következő szakaszába lépve fontos, hogy a lakosság egésze megfelelően védett maradjon a COVID-19 terjedésének csökkentése érdekében, különösen a közösség legsebezhetőbb tagjai esetében. Elemzésünk bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy bármely vakcinával való beoltás hatékony módja a COVID-19 elleni védekezésnek, bár a variáns-specifikus vakcinák valamivel jobb védelmet nyújtanak” – tette hozzá Dr. Cromer.

2021 májusában ugyanez a kutatócsoport kimutatta, hogy egy COVID-19 ellen beoltott személy korai immunválasza hogyan képes előre jelezni a vírus elleni védelem szintjét. Egy 2021 végén végzett utánkövetéses kutatás erre a munkára épült, és megjósolta a neutralizáló  antitesteket használó variánsok elleni védelmet, olyan betekintést nyújtva, amely hasznos információkkal szolgálhat az oltóanyagok bevezetésekor.

 

David S. Khoury et al, Predicting the efficacy of variant-modified COVID-19 vaccine boosters, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02228-4

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Nature Medicine

Medical Xpress