Emlékeztető oltás: Jön a Szputnyik Light

Míg az eredeti két dózisú orosz vakcina hatékonysága a klinikai vizsgálatok szerint 91 százalék, az egy dózisú 70 százalék körüli védettséget nyújt.

hirdetés

Hétfőn megkezdődik az egyeztetés az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) és az orosz partnerek között a Szputnyik Light magyarországi engedélyezéséről, mondta Szijjártó Péter pénteken Obnyinszkban - írta a népszava.hu. A külügyminiszter szerint „ennek az oltóanyagnak harmadik oltásként kiváló eredményei vannak eddig.

Egy gyógyszeripari szakember szerint erről a vakcináról azt lehet tudni, hogy azért light, mert egyetlen dózis elegendő belőle, illetve hasonló úgynevezett 26-os adenovírus vektorok juttatják a szervezetbe a koronavírus elleni ellenanyagot, mint a Szputnyik V egyik adagjában. Míg az eredeti kétdózisú orosz vakcina hatékonysága a klinikai vizsgálatok szerint 91 százalék, az egy dózisú 70 százalék körüli védettséget nyújt. Ezért csak emlékeztető oltásnak szánják.

Az oltóanyag fejlesztésében az indiaiak is közreműködtek, akiknek a célja az volt, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjanak tömegesen oltani. A vakcinára még Indiában sem adták ki a felhasználhatósági engedélyt. Egyelőre Oroszországban van csak ilyen engedélye. Magyarországon csak vészhelyzeti engedéllyel használható majd fel a vakcina - írta a lap.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos