Nem találtak kapcsolatot a menopauza utáni hüvelyi vérzés és az mRNS-vakcinák között

Nincs kellő mennyiségű bizonyíték arra, hogy kapcsolat lenne a menopauza utáni hüvelyi vérzés és a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna mRNS-alapú koronavírus-védőoltása között – áll az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) márciusi jelentésében.

hirdetés

Az EMA indoklása szerint azért vizsgálták az esetleges kapcsolatot, mert a szakirodalomban többször is összekötötték a kettőt. Az EMA gyógyszerek kockázatát felmérő bizottsága a rendelkezésre álló adatok alapján nem talált bizonyítékot arra, hogy összefüggés lenne az említett tünetek és oltások között. Ettől függetlenül a létező felügyeleti rendszerben továbbra is figyelik a jelenséget, mindkét oltással kapcsolatban.

Már 2022-ben is vizsgálták a hüvelyi vérzés és az oltások kapcsolatát, de akkor az erősebb menstruációs vérzések esetében. Akkor arra jutottak, hogy fel kell venni az ismert mellékhatások közé az erősebb menstruációs vérzést, de hozzátették, hogy nem kritikus a helyzet. Az EMA szerint a menstruációs zavarok egészen gyakoriak, sokféle ok válthatja ki őket. A rendelkezésre álló adatok egyébként többnyire olyan esetekről szóltak, ahol a mellékhatás nem volt súlyos, és csak átmenetinek bizonyult. A bizottság szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a menstruációs zavarok bármilyen hatással vannak a reprodukcióra és a termékenységre.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Telex