Szakértők: a negyedik oltás általános bevezetése jelenleg felesleges

A negyedik oltásra szerint akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak.

„A 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben” - osztották meg véleményüket a KEKSz (Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői) szakértői - idézte a 444.hu. Ha általánosan nem is, bizonyos csoportok számára azért indokoltnak tartják a negyedik oltást. Ezek a következők: betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek), 60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak, kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID-osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

A 4. oltás azonnali, általános bevezetése a következő veszélyekkel jár:a szűkös erőforrások (pl. oltóközpont, háziorvosok) túlterhelése,az oltatlanok körében az oltás hatékonyságára vonatkozó bizalomvesztés felerősítése és egyéb fontos járványügyi védekezési intézkedésekről való figyelemelterelés. A negyedik oltásra szerint akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak - írták.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos