Szükség lesz a negyedik oltásra a Moderna vezérigazgatója szerint

A Moderna vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy az embereknek szükségük lehet a negyedik Covid-oltásra, mivel az emlékeztető oltások hatékonysága idővel csökkenni fog, írja a Portfolio.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója azt mondta, hogy a Covid-19 elleni boosterek hatékonysága idővel valószínűleg csökkenni fog, és az embereknek ősszel szükségük lehet egy negyedik oltásra is, hogy növeljék védelmüket.

Bancel elmondta, hogy azok, akik tavaly ősszel kapták meg az emlékeztetőt, valószínűleg elegendő védelmet kapnak ahhoz, hogy átvészeljék ezzel a telet. Bancel szerint azonban az emlékeztető oltások hatékonysága valószínűleg több hónap alatt csökkenni fog, hasonlóan ahhoz, ami az első két dózisnál történt.

A negyedik oltás kérdése már Magyarországon is előjött. „Akik két Sinopharm vakcinát kaptak tavasszal és egy emlékeztető oltást nyáron, azoknak lehetővé kell tenni a negyedik oltás felvételét” – mondta a Portfolionak Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója a napokban a vállalat munkavállalóinak tesztelési eredményeire alapozva. Szerinte a kormánynak januárban biztosítani kell a hozzáférést a negyedik  oltáshoz, aminek a felvételét azoknak is érdemes megfontolniuk, akik négy-öt hónapja kapták meg a harmadik dózist, hiszen jelentősen mérséklődhetett mostanra az ellenanyag-szintjük.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Portfolio