Vakcinát fejlesztettek az RSV ellen

Vakcinát fejlesztettek az RSV ellen ausztrál kutatók. A betegség évente legalább 100 ezer halálesetért felel, legalább 3,6 millió ember szorul  kórházi kezelésre miatta.

hirdetés

A Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban szerdán publikált tanulmány mutatta be a respiratory syncytial virus (RSV) ellen húsz év alatt kifejlesztett niversimabot, amely hatékony, hosszan tartó monoklonális antitestkezelést biztosít a csecsemők számára

Kisgyermekek körében a légúti fertőzések egy részéért a respiratory syncitial vírus tehető felelőssé. Felnőttkorban és a gyerekek egy részénél a fertőzés egy egyszerű náthához hasonló, ám csecsemőknél és kisgyermekeknél - különös tekintettel a koraszülöttekre - a fertőzés komoly következményekkel járhat.

Peter Richmond, a vakcinát kifejlesztő csoport vezetője, a Nyugat-ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének vezetője elmondta, hogy a niversimab nemrég átesett a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon, és azok pozitív eredményekkel zárultak. Mint hozzátette, az idei év végére vagy 2023 elejére kaphat engedélyt megelőző kezelésként az RSV elleni vakcina az Egyesült Államokban és Európában. Kiemelte, hogy ez lesz az első vakcina, amelyet az RSV ellen hoznak forgalomba. A védőoltást hamarosan egy olyan vakcina is követi majd, amelyet az állapotos nők kaphatnak meg, hogy születendő gyermeküket immunizálják a vírus ellen.

Annak ellenére, hogy betegségteher magas, az RSV-oltás kifejlesztésére tett kísérletek sikertelennek bizonyultak, több mint 50 évre visszamenőleg. Ennek oka egyrészt a nagyon fiatal csecsemők immunizálásának nehézsége, akik gyakran nem reagálnak megfelelően a védőoltásokra, másrészt pedig a korábbi kísérleti vakcinák, amelyek súlyosabb fertőzéseket váltanak ki, és késleltetik a fejlődést.

Richmond elmondta, hogy a csapat különösen izgatott volt,  mivel saját, 1. és 2. fázisú kutatásaik egészen 2000-ig nyúlnak vissza. "Hosszú út vezetett idáig" - tette hozzá.

Ebben a szakaszban Richmond és kollégái elkezdték felmérni a szülők RSV-vel kapcsolatos tudatosságát, felkészülve oktatási anyagok létrehozására.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Lancet Infectious Diseases