Világszerte visszavonja koronavírus-vakcináját az AstraZeneca

A gyógyszergyártó márciusban önként vonta vissza az európai uniós forgalomba hozatali engedélyét is.

hirdetés

Nem gyártja és nem szállítja többet koronavírus-vakcináját az AstraZeneca, a cég arra hivatkozik, hogy ma már sok, a sajátjánál jobb és az új variánsokra is hatásosabb oltóanyag létezik. A gyógyszergyártó márciusban önként vonta vissza az európai uniós forgalomba hozatali engedélyét is.

Május 7-én az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki, amely szerint az AstraZeneca-vakcina felhasználása már nem engedélyezett. A gyógyszergyártó közleménye szerint azért hozták ezt a döntést, mert ma már számos, a sajátjuknál újabb oltóanyag áll rendelkezésre, amelyek az újabb koronavírus-variánsokra is hatásosabbak. Ez az AstraZeneca-vakcina keresletének csökkenéséhez vezetett, így nem éri meg gyártani vagy szállítani.

„Független becslések szerint több mint 6,5 millió életet mentettek meg ezek a vakcinák csak a használat első évében, és több mint 3 milliárd adagot használtak el belőlük világszerte” – áll a közleményben. Több ország már egyáltalán nem oltott az AstraZeneca vakcinájával, Ausztráliában például 2023 márciusa óta nem lehet választani, használatát 2021 júniusától fogva elkezdték fokozatosan csökkenteni az újabb oltóanyagok széles körű elérhetősége miatt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Telex