Világgazdaság - Összevonnák a kórházi laborokat

hirdetés

Központi laboratóriumi rendszert alakít ki az egészségügyi államtitkárság, mert ettől hasonló megtakarítást vár, mint a kórházak központosított gyógyszerbeszerzéseitől, a laborszakma képviselői szerint viszont a forrásokat növelni kellene, mert a jelenlegi - egy évtizede változatlan - keretből nem futja az összes életmentő kezeléshez szükséges modern vizsgálatra - írta a Világgazdaság hétfőn.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint jelenleg 242 szolgáltató végez laboratóriumi tevékenységet, ezek 80 százaléka állami vagy önkormányzati fenntartású, 15 százaléka magáncégé, a fennmaradó 5 százalékot egyéb (nonprofit) szervezetek működtetik. Az OEP finanszírozta laborszolgáltatás a legtöbb helyen veszteséges, a kassza ugyanis zárt, az egy évre rendelkezésre álló összeget 12 hónapra elosztják, ráadásul minden labornak van egy teljesítményvolumen-korlátja, az e fölött végzett tesztekért csak a rendes ár töredékét kapják.


A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) elnöke, Kovács L. Gábor a lapnak elmondta: Magyarországon évente mintegy 180 millió laborvizsgálatot végeznek, ezek 80 százalékát járóbetegeknél. A laborszakma képviselői szerint a sok feleslegesen megkért vizsgálat mellett - financiális korlátok miatt - a szakmailag szükségesnél lényegesen kevesebb valóban indokolt tesztet végeznek, nagyrészt azért, mert a járóbeteg vizsgálatkéréseket nem ellenőrzi senki.

Szerző:

PHARMINDEX Online