Egy új kutatás szerint világszerte több mint 2 milliárd ember túlsúlyos vagy elhízott

Egy új elemzés szerint világszerte több mint 2 milliárd gyermek és felnőtt szenved a túlsúly és elhízás következtében kialakuló egészségügyi problémáktól, és egyre több az ebből eredő haláleset is.

A kutatók azt is feltárták, hogy sokan olyanok is életüket vesztik túlsúllyal összefüggő állapotok miatt, akik nem is minősülnek elhízottnak. 2015-ben a 4 millió túlsúlyra visszavezethető haláleset közel 40 százaléka olyan embereknél fordult elő, akik testtömeg indexe a túlsúlyos szint alatt volt.

A kutatás eredményei a The New England Journal of Medicine hasábjain jelentek meg, és a szerzők szerint egy súlyosbodó és rendkívül nyugtalanító globális népegészségügyi krízist reprezentálnak.

„Azok, akik nem vesznek tudomást a túlsúlyról, nagy kockázatot vállalnak, többek között kardiovaszkuláris betegségek, diabétesz, daganatos betegségek és más, életveszélyes állapotok kockázatát” – mondta a kutatás vezetője, a washingtoni egyetem professzora.

A kutatás, amely 195 országra és az 1980 és 2015 közötti időszakra terjed ki, magában foglalja más vizsgálatok elemzését, amelyek célja a túlsúly hatásának és a magas BMI-érték és a nyelőcső, vastagbél, máj, epehólyag, hasnyálmirigy, emlő, vese és pajzsmirigy daganatai között kapcsolat értékelése volt.

A kutatócsoport célja az általános ismeretterjesztés a túlsúly káros hatásaival kapcsolatban. 2015-ben a túlsúly 2,2 milliárd gyermeket és felnőttet érintett, azaz a Föld népességének 30 százalékát. Ebbe közel 108 millió gyermek és több mint 600 millió felnőtt tartozik, akik BMI-értéke 30 feletti, ami az elhízás határértéke. Az elhízás prevalenciája 1980 óta több mint 70 országban megduplázódott, és számos más nemzetben is folyamatos növekedést mutatott. Bár a gyermekkori elhízás prevalenciája alacsonyabb, minta felnőttkori, de a növekedés üteme sok országban a gyermekeknél magasabb volt, mint a felnőttek körében.

A 20 legnépesebb ország között a gyermekkori és serdülőkori elhízás aránya az Egyesült Államokban volt a legmagasabb, közel 13 százalék. A felnőttkori elhízás terén Egyiptom állt a lista élén 35 százalékkal. Kínában 15,3 millió, Indiában 14,4 millió volt az elhízott gyermekek száma. Az elhízott felnőttek száma az Egyesült Államokban volt a legmagasabb, 79,4 millió fővel, illetve Kínában 57,3 millió fővel.

„A túlsúly napjaink  egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása, ami gyakorlatilag minden harmadik embert érint” – mondta a közlemény vezető szerzője. „Az elmúlt évtizedben számos előrelépés történt, de nagyon kevés adat áll rendelkezésre a különböző intézkedések hosszú távú hatékonyságával kapcsolatban. A jövőben a tudósoknak, törvényalkotóknak és más döntéshozóknak szorosabban kell együttműködniük ennek a problémának a megoldásában.”

Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 years," www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1614362

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Medical Xpress