Vizsgálatok mesterséges hipotermiával

Idén ősszel indulnak a szélütés utáni "hibernálás" klinikai vizsgálatai. Mesterséges hipotermiával kezelnek szélütött pácienseket skót kutatók vezetésével abban a klinikai vizsgálatban, amely ősszel kezdődik tizenöt európai orvosi központban - közölte a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


A tanulmányba - melyet az Edinburghi Egyetem kutatói vezetnek - 1500 pácienst vonnak be összesen, ebből 80-at Skóciában és még körülbelül 120-at Nagy-Britannia más részein.


Az EuroHYP-1 elnevezésű program idén szeptemberben vagy októberben indul és 2017-ig tart. A módszer kipróbálásába bevont kórházakban a stroke betegeknek felajánlják majd a programban való részvételt, abban az esetben pedig, ha magától a betegtől nem számíthatnak tájékozott beleegyezésre, a hozzátartozók döntését kérik.


A mesterséges "hibernálás" során két Celsius-fokkal hűtik le a páciens testét, hogy megelőzzék a további agykárosodást. Hűtőpárnákkal és intravénásan bejuttatott gyógyszerekkel a szokásos 36,8 Celsius-fokról 34 és 35 Celsius-fok közé viszik le a test hőmérsékletét.


Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen stroke-on vagy infarktuson estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét. Mivel a hipotermia előnyeit a szakemberek szerint a hosszabb űrutazásokon is hasznosíthatják, a mostani tanulmányt figyelemmel kíséri az Európai Űrügynökség (ESA) is.

Szerző:

PHARMINDEX Online