A Debreceni Egyetem a hazai gyógyszerfejlesztés egyik kulcsszereplője

A Debreceni Egyetemen huszonöt éve végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat, az öt évvel ezelőtt létrejött Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ pedig új szintre emelte a bevezetés előtt álló, legmodernebb terápiák tanulmányozását.

Az intézmény napjainkra a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, évente 150 új klinikai vizsgálat indul, a koordinációs központ felállításával pedig háromszorosára nőtt az elvégzett vizsgálatok száma. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jelenleg mintegy 400 vizsgálat van folyamatban, több mint 100 tapasztalt és elismert szakorvos, illetve csaknem 2000 beteg részvételével.

- A programba bekapcsolódó betegek egy rendkívül szigorú kiválasztási folyamat után, teljes biztonsággal, térítésmentesen vehetik igénybe a legmodernebb készítményeket, még azelőtt, hogy azok a gyógyszertárakba kerülnének. Sok olyan elégedett páciensünk van, aki részt vett egy tanulmányban, majd később újabb programhoz is csatlakozott – tájékoztatott Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

A néhány hónaptól, akár 4-5 évig is tartó vizsgálatok során a betegek teljes körű szakorvosi felügyeletet és kiemelt figyelmet kapnak: az ellenőrző vizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek, a 20-30 perces találkozóknak köszönhetően pedig szoros orvos-beteg kapcsolat alakul ki, ami szintén nagy előnyt jelent a programban résztvevőknek.

- A klinikai vizsgálatok a gyógyszerek fejlesztésének kulcsállomásai, sok esetben egy 10-12 éves folyamat végső fázisát jelentik, ahol a legígéretesebb készítményeket tanulmányozzuk. Fontos, hogy minél több ilyen vizsgálatnak adjon helyet az egyetem, és hogy ezekről az új terápiás lehetőségekről tudjanak a betegek, hiszen megoldást jelenthetnek számukra, különösen akkor, ha a hagyományosan elérhető készítmények nem hozták meg a kellő eredményt – hangsúlyozta a professzor.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarország egyik vezető egészségügyi szolgáltatójaként megbízható hátteret nyújt a klinikai-farmakológiai vizsgálatokhoz. Mivel az intézmény a gyógyítás teljes spektrumát lefedi, így gyakorlatilag csaknem valamennyi betegségcsoport esetében zajlanak vizsgálatok.

- Kiemelkedő jelentőségűek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a bőrgyógyászati, szemészeti és reumatológiai, valamint az onkológia területén zajló klinikai vizsgálatok, ezek vonatkozásában hazánkban egyértelműen vezető szerepet tölt be a Debreceni Egyetem – fogalmazott az igazgató.

A Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ öt évvel ezelőtti létrehozásával új irányt vett a klinikai farmakológia, és az intézmény a hazai, valamint a nemzetközi gyógyszervizsgálatoknak minden korábbinál aktívabb szereplőjévé vált. A fejlődés a vizsgálatok számában, minőségében és a nemzetközi partnerkapcsolatokban is megmutatkozik.

Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója felidézte, hogy a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalat, a QuintilesIMS 2017-ben a legfontosabb vizsgálóhelyeinek egyikévé választotta a Debreceni Egyetemet. Az intézmény emellett hazánkban egyedüli kiemelt partnere az egyik legnagyobb nemzetközi gyógyszergyárnak.

- Nem lehet más célunk, mint hogy tovább bővítsük az európai kapcsolatokat, és nyomot hagyjunk magunk mögött, amely szerint a Debreceni Egyetem a klinikai vizsgálatok, a kutatás, a fejlesztés területén egyértelműen vezető szerepet tölt be – szólt a jövőbeli tervekről Páll Dénes.

Az ötéves jubileum apropóján a koordinációs központ októberben konferenciát szervez hazai és nemzetközi partnereinek részvételével.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE