Címke: gyógyszerkutatás

Koronavírus - ITM: hónapokon belül megindulhat egy hatékony gyógyszer magyarországi gyártása

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa, és miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, az őszre lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel kedden.

Megjelenés: 2020. 05. 12.
Tovább

Fókuszban a klinikai farmakológia

Gyógyszerek előállítása 3D nyomtatóval, kiberfenyegetés a gyógyszeriparban – a klinikai farmakológia legfontosabb eredményei mellett idén különleges témák is előtérbe kerülnek a Magyar Klinikai Farmakológusok Kongresszusán.

Megjelenés: 2019. 12. 06.
Tovább

Magyar és brit kutatók munkája révén enyhíthetik pár éven belül az elviselhetetlen fájdalmat

Helyes Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetemről és Dénes Ádám az MTA KOKI-ból a Liverpooli Egyetem kutatóival együttműködve kimutatták, hogy egy testi sérülés a gyulladásos folyamatok nem megfelelő szabályozásával együtt milyen hatással lehet a fájdalomérzékelésre az idegrendszerben.

Megjelenés: 2019. 11. 05.
Tovább

A metformin visszafordítja a tüdőfibrózist

Amerikai kutatók első alkalommal igazolták, hogy a már fennálló tüdőfibrózis gyógyszeres kezeléssel visszafordítható – a kutatások szerint a metformin által a sejtmetabolizmusban kiváltott változás áll a kedvező hatás hátterében.

Megjelenés: 2019. 04. 01.
Tovább

A kalciumszint befolyásolhatja a Parkinson-kór kialakulását

Egy új kutatás eredményei szerint a kalcium túl magas szintje hozzájárulhat az olyan toxikus lerakódások kialakulásához, amelyek a Parkinson-kór fő jellemzői.

Megjelenés: 2018. 12. 24.
Tovább

Hol tart a mesterséges intelligencia alkalmazása az élettudományokban?

A mesterséges intelligenciára épülő, gépi tanulási módszerekkel támogatott sejtszintű analízis tudományterülete napjainkra olyan fejlettségi szintet ért el, ami korábban elképzelhetetlennek tartott perspektívákat vetít előre.

Megjelenés: 2018. 07. 03. | Frissítve: 2018. 10. 31.
Tovább

Inhalációs nanorészecskékkel a szívbetegségek kezeléséért

Olasz és német kutatók kifejlesztett egy olyan nanorészecskés inhalátort, ami szívbetegségek kezelésének új módját teszi lehetővé.

Megjelenés: 2018. 10. 23.
Tovább

Kedvezőek az új influenza elleni szerrel végzett kutatás eredményei

A baloxavir-marboxil hatóanyagú készítményt fejlesztő gyógyszercég bejelentette, hogy az új hatóanyag szignifikáns mértékben csökkentette az influenza tünetek javulásáig eltelt időtartam hosszát.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Immunfékek feloldásával a rák ellen – a 2018-as orvosi Nobel-díj háttere

A rák évente emberek millióinak halálát okozza, így egyike az emberiség előtt álló legnagyobb egészségügyi kihívásoknak. Az idei év Nobel-díjasai egy teljesen új rákterápiás elvet dolgoztak ki, melynek lényege az immunrendszer veleszületett daganatpusztító képességének serkentése.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Fehérjekutatásokért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Fájdalomcsillapítóként és szorongásoldóként is hatékony lehet az amilorid

A magas vérnyomás kezelésére alkalmazott hatóanyagról a kanadai Addikciós és Mentálhigiénés Központ (CAMH) új kutatása tárta fel, hogy hatékony lehet bizonyos típusú szorongások és fájdalom kezelésében.

Megjelenés: 2018. 09. 19.
Tovább

Jól alkalmazható az MTA TTK új alapkutatási eredménye a gyógyszertervezésben

A szerves kémiai új felfedezéseinek jelentőségére és ezek alkalmazhatóságára mutat rá az a Keserű György Miklós (MTA TTK) által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amelynek eredményeit a Perspective cikkben világ első számú gyógyszerkutatási folyóirata, a Nature Reviews Drug Discovery közli.

Megjelenés: 2018. 09. 17.
Tovább

Fontos újdonságokról volt szó az ESC idei kongresszusán az acetilszalicilsavval kapcsolatban

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kongresszusán bemutatott adatokat szem előtt tartva érdemes meggondolni az aszpirin felírását. John Mandrola MD, az Amerikai Kardiológiai Társaság tagjának cikke.

Megjelenés: 2018. 09. 10.
Tovább

Nem addiktív fájdalomcsillapító kifejlesztésében értek el áttörést

Kutatók jelentős haladást értek el olyan fájdalomcsillapítók kifejlesztésében, amelyek idővel felválthatják a függőséget és nagyszámú túladagolásos esetet okozó opioidokat.

Megjelenés: 2018. 09. 05.
Tovább

A Debreceni Egyetem a hazai gyógyszerfejlesztés egyik kulcsszereplője

A Debreceni Egyetemen huszonöt éve végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat, az öt évvel ezelőtt létrejött Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ pedig új szintre emelte a bevezetés előtt álló, legmodernebb terápiák tanulmányozását.

Megjelenés: 2018. 08. 24.
Tovább

Új kutatási eredmények a fájdalomcsillapításban

Egy elemzés szerint az opioid szerek változatlanul a leghatékonyabb fájdalomcsillapítók, továbbra sem sikerült megoldást találni a potenciális visszaélések megelőzésére, ami korlátozza ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát és az alkalmazásuk időtartamát.

Megjelenés: 2018. 08. 19.
Tovább

Tizenegy újszülött halála után leállítják a potencianövelővel végzett klinikai vizsgálatot

Nagyjából 10-15 várandós vizsgálati alany nem tudja, károsodott-e gyermeke tüdeje a klinikai vizsgálat alatt, amely során sildenafillal kezelték őket abban a reményben, hogy ennek hatására a magzatok fejlődése felgyorsul.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Új migrénellenes hatóanyagot fejlesztenek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével dolgoztak ki új technológiát az anyarozs gombaparazita egyik vegyületének az eddiginél hatékonyabb kinyerésére. A speciális hatóanyagot migrénes fájdalomcsillapító hatású készítmények alapanyagaként használja a gyógyszeripar.

Megjelenés: 2018. 07. 23.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Elhunyt Knoll József farmakológus, az MTA rendes tagja

Életének 93. évében, 2018. április 17-én elhunyt Knoll József, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének professor emeritusa. A magyar gyógyszerkutatás kiemelkedő alakjának nevéhez több gyógyszer kifejlesztése is köthető.

Megjelenés: 2018. 04. 17.
Tovább

Az antihisztaminok és a férfiak meddősége összefügghet

Meddőséget okozhatnak az allergia kezelésére szedett antihisztaminok a férfiaknál - állapították meg argentin tudósok állatkísérletek alapján.

Megjelenés: 2018. 03. 09.
Tovább

Az innováció a gyógyszeripar alapja

A gyógyszeripar a magyar gazdaság zászlóshajója, mondta Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Ugyanakkor beszélt a 2019-től bevezetésre kerülő uniós jogszabályról is, ami termelékenységrontó lehet.

Megjelenés: 2018. 02. 27.
Tovább

Talajmintákban fedeztek fel új antibiotikumot

Talajmintákban fedeztek fel amerikai tudósok új antibiotikumcsaládot, melynek a nehezen kezelhető fertőzések elleni küzdelemben lehet haszna - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2018. 02. 13.
Tovább

Új irányelvek az agyi metasztázisban szenvedő betegek klinikai vizsgálatokban való részvételével kapcsolatban

Az új daganatellenes terápiákat értékelő klinikai vizsgálatok gyakran kizárják a részvételből azokat a betegeket, akiknél a daganat átterjedt az agyra vagy a központi idegrendszerre, vagy ha be is vonták ezeket a betegeket, akkor sem gyűjtöttek releváns adatokat a vizsgálati készítmény agyi hatásaival kapcsolatban.

Megjelenés: 2018. 01. 03.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát engedélyezte az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség kiadta három olyan új gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét, amelyek a CHMP bizottság júliusi ülésén kaptak pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Új kutatási eredmények a daganatos betegségek terápiájában

Polio- és Zika-vírus, parazitaellenes szer kerülhet a daganatos betegségek elleni harc fegyvertárába, de folynak kutatások hagyományos és új hatóanyagok kombinációival is, valamint az angiogenezis-gátló terápia elleni rezisztencia gátlásának terén is történt előrelépés.

Megjelenés: 2017. 10. 17.
Tovább

Hat éven belül 35 milliárd dollárra nő a szemészeti készítmények globális piaca

A szemészeti gyógyszerek piaca 2023-ra várhatóan 35 milliárd dollárra fog növekedni a 2016-os 22,2 milliárdról.

Megjelenés: 2017. 10. 04. | Frissítve: 2017. 10. 05.
Tovább

Az idei év 10 legfontosabb új daganatellenes gyógyszere

1991 és 2014 között az Egyesült Államokban csökkent a daganatos halálozások száma. A legfrissebb adatok szerint a gyógyszeres terápiákkal 2,1 millió beteg életét sikerült megmenteni.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Új gyógyszerek forgalomba hozatalát javasolta az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága szeptemberi ülésén tizenhárom gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2017. 09. 20. | Frissítve: 2017. 09. 21.
Tovább

Az angiogenezis-gátló terápia elleni rezisztencia gátlásának új módját fedezték fel

Egy amerikai kutatócsoport azonosított egy olyan potenciális kezelési stratégiát, amellyel javítható lehet az angiogenezis-inhibitorok hatékonysága.

Megjelenés: 2017. 09. 20.
Tovább

Szignifikánsan mérsékli a migrénes fejfájást az új hatóanyag

Új eredményeket tett közzé a gyártó cég a lasmiditan klinikai vizsgálatának elsődleges és másodlagos végpontjaival kapcsolatban. A vizsgálati készítmény migrén akut kezelésére szolgáló orális hatóanyag, amely jelentős javulást eredményezett placebóval összehasonlítva a fázis 3 Spartan vizsgálatban.

Megjelenés: 2017. 09. 20.
Tovább

Folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program

További négy évig folytatódhat a Nemzeti Agykutatási Program (NAP), amely működésének első négy évében számos kiemelkedő eredményt hozott - mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke pénteken Pécsen, a program záró konferenciáján.

Megjelenés: 2017. 09. 01. | Frissítve: 2017. 09. 15.
Tovább

Megszületett az első fotoaktív fájdalomcsillapító szer

A barcelonai egyetem neurológiai intézete vett részt abban a kutatásban, amelynek eredményeként megszületett az első fény által aktivált gyógyszer, a JF-NP-26, ami fájdalomcsillapító hatású szer. Az állatkísérletek eredményét az eLife folyóiratban tették közzé.

Megjelenés: 2017. 04. 26.
Tovább