További cikkek a Infektológia rovatból

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

hirdetés

A Journal of Clinical Investigation áprilisi számában megjelenő tanulmányban a James Cook University kutatói leírják, hogyan fejlesztettek ki egy új vakcinagyártási platformot, és dolgoztak ki egy teljesen szintetikus influenzavakcinát.

Az új vakcina állatkísérletekben védelmet nyújtott a sertésinfluenza halálos dózisával szemben, és humán sejteken is hatékonynak bizonyult laboratóriumi körülmények között.

„Elméletileg a szintetikus vakcináknak ez a prototípusa nem igényel hűtést, és évekig tárolható” – mondta az angliai kutatócsoport vezetője.

„Amellett, hogy költséges, a hűtőlánc fenntartása sokszor nehézségbe is ütközik, például ha nincs megbízható áramellátás, ami a vakcinák árában is megjelenik.”

A másik szempont a fejlesztés során a beadás leegyszerűsítése volt, tű nélküli alkalmazási mód kidolgozása révén.

„Az orális alkalmazáshoz a vakcináknak ellen kell tudnia állnia a gyomorsavnak és az emésztőenzimeknek. Néhány oltásnál ez nem probléma, de a legtöbb esetben a szájon keresztüli beadás jelenleg nem kivitelezhető” – tette hozzá az ausztrál kutatócsoport vezetője.

A kutatók igazolták, hogy a szintetikus vakcina rendkívül stabil volt gyomorsavban és vérben egyaránt, vagyis orálisan alkalmazható. Egereknél bizonyították is a hatékonyságát oralis beadást követően.

A szintetikus vakcina előállításához a kutatók D-aminosavakat használt. „Ezek az L-aminosavak tükörképei, de azoktól eltérően ritkán fordulnak elő természetes formában. Azért részesítettük előnyben ezeket a molekulákat, mert sokkal stabilabbak, azaz nehezebben bomlanak le.”

„Meglepődtünk, hogy az immunrendszer mennyire rugalmas a veszélyes célpontok felismerésében, mivel az immunsejtek nem tudták megkülönböztetni a szintetikus antigént a sertésinfluenzából származó fragmentumtól, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármiből előállíthatunk vakcinát, amíg a háromdimenziós szerkezete azonos a valódi antigénnel.”

A kutatók további kísérleteket terveznek más patogénekkel és akár daganatokkal szembeni vakcinákkal is, de az eddigi eredményeket is rendkívül biztatónak tartják a szintetikus vakcinagyártás szempontjából.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek