Címke: vakcina

Kutatók agydaganatot gyógyító vakcinán dolgoznak

Nem csak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amely hatásos lehet a daganatok elleni küzdelemben: a Harvard kutatói is egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésén dolgoznak.

Megjelenés: 2023. 01. 23. | Frissítve: 2023. 01. 25.
Tovább

Több légúti fertőzés ellen is véd a Moderna új vakcinája

Egy új típusú védőoltáson dolgoznak az amerikai Moderna szakemberei, ami a koronavíruson kívül az influenza, és más légúti vírusok ellen is védelmet ad.

Megjelenés: 2022. 06. 22.
Tovább

Fertőző vakcina?

Világszerte több kutatócsapat is olyan vakcinák kifejlesztésén dolgozik, amelyek maguk is képesek emberről emberre terjedni, ezáltal gyors nyájimmunitást alakítanak ki.

Megjelenés: 2022. 03. 31. | Frissítve: 2022. 04. 01.
Tovább

A 13 szerotípust tartalmazó konjugált pneumococcus védőoltás felnőtteknél – a CAPiTA vizsgálat tanulságai

A közösségben szerzett tüdőgyulladás (CAP) elleni immunizáció felnőttekben (CAPiTA) című vizsgálat az eddigi legnagyobb vakcinológiai klinikai vizsgálat. Célja az volt, hogy felmérje az idősek (65 év felettiek) körében a 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (PCV13) hatékonyságát a vakcina-szerotípusú (VT), bacteraemiás és nonbacteraemiás tüdőgyulladásos epizódok, valamint szintén vakcina-szerotípusú, invazív pneumococcus betegségek megelőzésében.

Megjelenés: 2022. 03. 18.
Tovább

15 halálos betegség ellen fejleszt vakcinát a Moderna

A cég igyekszik együttműködni az alacsony jövedelmű országokkal, és a következő, potenciálisan halálos járvány elleni vakcinák kifejlesztésén dolgozik, írja a forbes.hu.

Megjelenés: 2022. 03. 09.
Tovább

Új vakcinának adott vészhelyzeti engedélyt a WHO

A WHO vészhelyzeti engedélyt adott a Novavax oltóanyaggyártó Covovax nevű koronavírus elleni védőoltásának – olvasható a világszervezet közleményben. A vakcinát az indiai Serum Institute gyártja. A WHO azért hozta meg a döntést, hogy még több oltóanyag jusson el a szegényebb országokba.

Megjelenés: 2021. 12. 17.
Tovább

A koronavírus elleni vakcinák közötti különbségek

Világszerte vizsgálják és fejlesztik a különböző hatásmóddal rendelkező, lehetséges vakcina-jelölt szereket. Hogyan működnek ezek az oltóanyagok, hogyan állítják elő őket és biztonságosak-e?

Megjelenés: 2020. 12. 16. | Frissítve: 2021. 11. 30.
Tovább

Az AstraZeneca és a Johnson and Johnson oltásának beadását is javasolja a WHO

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával való oltás folytatását javasolta jelenleg a Genfben kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint az immunizálás előnyei "nagyobbak, mint a kockázatok", írja az Infostart.

Megjelenés: 2021. 03. 18.
Tovább

Az AstraZeneca folyamatosan monitorozza vakcinája biztonságosságát

Az utóbbi időben felmerült trombózisos esetek kapcsán az Astra Zeneca - mivel a biztonság számára elsődleges - tisztán tudományos alapon kívánja megerősíteni a COVID-19 vakcina biztonságosságát, hiszen ezt folyamatosan monitorozza.

Megjelenés: 2021. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Engedélyezték a harmadik vakcina tesztelését Oroszországban

Engedélyezte az orosz egészségügyi minisztérium annak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának a klinikai tesztelését, amelyet a moszkvai Mihail Csumakov Immunbiológiai Készítmények Kutatásának és Kidolgozásának Szövetségi Tudományos Központja fejlesztett ki - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

Megjelenés: 2020. 09. 22.
Tovább

Több mint másfélszeres a túljelentkezés a vakcinatesztelésre Moszkvában

A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára - jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban, miközben az új koronavírus-fertőzések száma tovább növekedett Oroszországban.

Megjelenés: 2020. 09. 21.
Tovább

Koronavírus - Újabb vakcinagyártóval zárultak le az oltóanyag beszerzéséről folytatott uniós tárgyalások

A koronavírus elleni vakcina egy újabb, hatodik gyártójával is lezárultak az Európai Bizottság oltóanyag beszerzéséről folytatott tárgyalásai. A német BioNTech és a vele együttműködő amerikai Pfizer vállalatokkal zajlott megbeszélések befejezésével "összeállt az Európai Bizottság vakcina-portfóliója" - közölte az uniós bizottság szerdán.

Megjelenés: 2020. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - Hatásosnak tartja vakcináit a kínai CNBG cég

Hatásosnak értékelte koronavírus-vakcináit a China National Biotec Group (CNBG) kínai gyártó az alapján, hogy Kínában már több száz ezer embernek adták be, és senki közülük nem fertőződött meg utána - adta hírül a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Forgalomba került az első orosz vakcina

Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele - közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra.

Megjelenés: 2020. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Gincburg akadémikus: krónikus betegségek és allergiák esetében nem javasolt az orosz vakcina

Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.

Megjelenés: 2020. 08. 12.
Tovább

Koronavírus - A Vektor szerint az év végén kezdődhet meg vakcinájának tömeggyártása Oroszországban

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása - jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

Megjelenés: 2020. 07. 29.
Tovább

Koronavírus - Orosz akadémikus: két-három vakcinatípus önálló kifejlesztése várható

Oroszország várhatóan két-három vakcinatípust fog kifejleszteni - közölte Vlagyimir Csehonyin, az Orosz Tudományos Akadémia elnökhelyettese csütörtökön az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Megjelenés: 2020. 07. 24.
Tovább

Koronavírus - Orosz hadsereg: veszélytelen a letesztelt vakcina

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát szerdai közleményében az orosz védelmi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 07. 15.
Tovább

Koronavírus - WHO Magyarország: összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője pénteken Budapesten, egy angol nyelvű sajtóbeszélgetésen.

Megjelenés: 2020. 07. 10.
Tovább

Koronavírus: nem észleltek mellékhatásokat az orosz vakcinateszt önkéntesein

Nem észleltek nem kívánt mellékhatásokat az orvosok azokon az önkéntes katonákon, akik részt vesznek az első orosz Covid-19-vakcina tesztelésén  - közölte hétfőn a Krasznaja Zvezda, az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja.

Megjelenés: 2020. 06. 29.
Tovább

Versenyfutás a koronavírus-vakcináért

A jelenlegi járványt okozó koronavírus elleni vakcinajelöltek közül tíz már emberi kipróbálás alatt van. Az oltóanyag-fejlesztés korábban nem látott gyorsasággal zajlik. Melyek a legaggasztóbb problémák, amelyekkel a kutatók szembesülnek, és miben reménykedhetünk mégis?

Megjelenés: 2020. 06. 15.
Tovább

Koronavírus - Civileken is teszteli vakcináját az orosz hadsereg

Civil önkénteseket is elkezdett felkészíteni a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelésére az orosz hadsereg - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Megjelenés: 2020. 06. 10.
Tovább

Koronavírus - Orosz tudós: sikerült előállítani egy vektorvakcinát, amely mellékhatások nélkül alakít ki immunitást

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást - tájékoztatta Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója pénteken az Interfax hírügynökséget.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább

Koronavírus - Öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában

Az új koronavírus elleni öt különböző vakcinát tesztelnek önkénteseken Kínában - jelentette be Zeng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2020. 05. 20.
Tovább

Koronavírus - Brit miniszter: ha sikeres a brit oltóanyag, őszre több tízmillió oltás készülhet

Ha sikeresnek bizonyul az új koronavírus ellen kidolgozott, már a tesztelés szakaszában járó brit oltóanyag, őszre több tízmillió egységnyit lehet belőle gyártani - mondta vasárnap a brit kormány egyik tagja.

Megjelenés: 2020. 05. 17.
Tovább

Koronavírus - Az amerikai Gilead cég vírusellenes szere az első kísérleteknél kudarcot vallott

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

Megjelenés: 2020. 04. 24.
Tovább

62 vakcinajelölt készül az új koronavírus ellen

A WHO 2020. április 4-én közzétett egy listát az új koronavírus ellen készülő vakcinákról. A listában összesen 62 vakcinajelölt szerepel, melyek különféle működési elveken alapulnak, és a fejlesztés, valamint a klinikai vizsgálatok más és más stádiumában vannak.

Megjelenés: 2020. 04. 09.
Tovább

Az EMA tájékoztatása a fejlesztés alatt álló COVID-19 elleni vakcinákról és a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerekről

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elsődleges célja a COVID-19 ellen hatékony és biztonságos vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésének és gyorsított engedélyezésének támogatása, ezzel segítve elő minél több élet megmentését a mostani világjárványban.

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Koronavírus - Állatkísérletbe kezdtek vakcina-prototípusokkal Oroszországban

Állatkísérletbe kezdtek orosz tudósok több vakcina-prototípussal - jelentette be Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Vesztyi Novoszibirszk televíziónak.

Megjelenés: 2020. 03. 17.
Tovább

Fázis 2b vizsgálat értékeli egy új influenza-A vakcina hatásosságát

Az első betegek megkapták azt az új influenza-A elleni vakcinát, amelynek hatásosságát egy fázis 2b, randomizált, kettős vak, placebo kontrollos vizsgálat értékeli.

Megjelenés: 2019. 09. 03.
Tovább

Az influenzafertőzéssel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

Kutatók már dolgoznak az élethosszig tartó védelmet nyújtó influenzavakcina kifejlesztésén, de születtek új kutatási eredmények az idősek körében előforduló esetek kockázataival és a fertőzés súlyosságának előrejelzésére alkalmas módszerekkel kapcsolatban is.

Megjelenés: 2018. 11. 01. | Frissítve: 2018. 11. 06.
Tovább

Indukált pluripotens őssejtekből készülhet az első rákellenes vakcina

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS sejtek) a regeneratív orvoslás alapkövei. Angliai kutatók most azt vetették fel, hogy ezek a sejtek használhatók arra, hogy az immunrendszer megtámadja a daganatos sejteket vagy akár meg is előzze azok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 08. 05.
Tovább

Szájon keresztül alkalmazható lehet az új, szintetikus influenzavakcina

Ausztrál és angol kutatók újabb jelentős lépést tettek a vakcinák alkalmazásának két fő hátrányának leküzdésére: megoldódhat az állandó hűtés iránti igény, és elhagyható lehet az injekciós tű.

Megjelenés: 2018. 07. 14.
Tovább

Tovább terjed a kanyaró Romániában

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

Megjelenés: 2018. 04. 06.
Tovább

Az EMA jóváhagyta az övsömör elleni védőoltás forgalomba hozatalát

Március végén az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a herpes zoster elleni vakcina forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Megtriplázódott Európában a kanyaró gyakorisága

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ új elemzése szerint 2017-ben harminc európai ország összesen 14 451 kanyaróesetet jelentett be, mai több mint háromszorosa a 2016-ban bejelentett esetszámnak. 2016-ban összesen 4643 esetről számoltak be a helyi hatóságok.

Megjelenés: 2018. 02. 21.
Tovább

Élethosszig tartó védelmet biztosíthat az influenza ellen egy új típusú vakcina

A nebraskai Virológiai Központ új kutatási eredményei szerint a négy fő influenzatörzs génjeiből előállított kombinált vakcina széleskörű védelmet biztosíthat az influenzafertőzéssel szemben.

Megjelenés: 2018. 01. 04.
Tovább

Ígéretes a kanadai kutatók által kifejlesztett ebolavakcina

Egy fázis 1, randomizált klinikai vizsgálat igazolta az ebolavírus elleni vakcina jó tolerálhatóságát és biztonságosságát, valamint az immunizációt követő 6 hónappal is az antitestek magas szintjét találták a résztvevők vérében.

Megjelenés: 2017. 06. 21.
Tovább

Már tizenhatan haltak meg Romániában a kanyarójárvány miatt

Már 16 halálos áldozata van Romániában annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed - közölte vasárnap a Digi24 hírtelevízió.

Megjelenés: 2017. 02. 26.
Tovább

A kétadagos HPV-vakcinát ajánlja az Amerikai Rákellenes Társaság

Az Amerikai Rákellenes Társaság ajánlást tett közzé a kétadagos HPV-vakcináció előnyben részesítésére a 9-14 éves korosztályban beadott oltások esetén.

Megjelenés: 2017. 02. 07.
Tovább

Szupervakcina védhet az összes Pneumococcus-törzzsel szemben

Az összes ismert Pneumococcus-törzs ellen hatékony vakcina kifejlesztésén dolgoznak ausztráliai kutatók, hogy megfékezzék a legtöbb halálos áldozatot szedő bakteriális fertőzést.

Megjelenés: 2017. 02. 01.
Tovább

Megkezdődött az első, prosztatarák elleni vakcina fázis 1 klinikai vizsgálata

A Panacea Pharmaceuticals bevonta az első beteget a nyílt, párhuzamos elrendezésű, multicentrikus, fázis 1 klinikai vizsgálatba, amelynek célja a perzisztens prosztatarák elleni kezelés biztonságosságának és immunogenitásának értékelése.

Megjelenés: 2017. 01. 25.
Tovább