További cikkek a Infektológia rovatból

Az AstraZeneca és a Johnson and Johnson oltásának beadását is javasolja a WHO

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinával való oltás folytatását javasolta jelenleg a Genfben kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint az immunizálás előnyei "nagyobbak, mint a kockázatok"- írja az Infostart.

hirdetés

A WHO szakértői bizottsága javasolta továbbá a Johnson and Johnson vakcinájának felhasználását olyan országokban is, ahol a SARS-CoV-2 nevű vírus több mutánsa is terjed. Az AstraZeneca/Oxford oltásának felhasználását több európai ország is felfüggesztette, miután néhány, a vakcinával beoltott embernél vérrögképződés alakult ki. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a tromboembóliás tüneteket a vakcina váltotta volna ki.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte: vakcinabiztonságossági szakértői folytatják a kockázatok felmérését. A WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága (SAGE) alaposan mérlegeli az AstraZenecával kapcsolatos legfrissebb elérhető adatokat. Mihelyst megtörtént a vizsgálat, a WHO azonnal nyilvánosságra hozza az eredményeket, áll a szakértői bizottság zárt ajtók mögött tartott szerdai tanácskozása után kiadott közleményben.

Jelenleg a WHO úgy ítéli meg, hogy az AstraZeneca előnyei nagyobbak, mint a kockázatai, és az oltás folytatását ajánlja - írja az Infostart. A SAGE szakértői azt is közölték, hogy a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcináját azokban az országokban is javasolják, ahol a vírus fertőzőbb változatai is terjedek. A SAGE szerdán tette közzé hétfői tanácskozása eredményét. Az amerikai gyógyszergyár termékének sürgősségi alkalmazását pénteken javasolta az ENSZ-szervezet.

"Javasoljuk a vakcina felhasználását azokban az országokban, amelyekben sok a változatok aránya, és amelyekben már adatok állnak a rendelkezésre az ezek által a változatok által okozott a SARS-CoV-2-járványnak ezen vakcina által történő kézben tartására. - közölte sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői bizottság elnöke. - Összességében az adatok felülvizsgálata után elmondhatjuk, olyan vakcinával rendelkezünk, amely biztosnak bizonyul." Cravioto hozzátette, hogy vakcinát 18 éven felülieknek ajánlják, felső "korhatár nélkül".

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Infostart

Ajánlott cikkek