Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Címke: COVID-19

Koronavírus - Megint ezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, egymást követő harmadik nap regisztráltak ezer fölötti új beteget, a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által pénteken közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter tájékoztatójából.

Megjelenés: 2020.07.31

DOAK (direkt ható orális antikoaguláns) szérum szintjének jelentős emelkedése antivirális gyógyszerrel kezelt COVID-19 fertőzött betegekben. A cremonai tapasztalat.

A WHO 2020. március 11-én nyilvánította az új koronavírus (COVID-19) okozta járványt globális pandémiának, mely többek közt Olaszországot és azon belül is az északi területeket, különösen Cremona és környékét érintette legsúlyosabban.
Számos DOAK hatóanyaggal kezelt beteg is megfertőződött, akik közül több esetben kórházi kezelést igénylő, súlyos fokú légzőszervi megbetegedés alakult ki. Így lehetővé vált, hogy egy olasz munkacsoport1 a korábban Cremona Thrombosis Center egészségügyi egységben gondozott antikoagulált betegek vírus fertőzése során nyert laboratóriumi paramétereit összehasonlítsák a járvány előtti értékekkel. Ugyanis korábbi vizsgálatok erős gyógyszerkölcsönhatást igazoltak a DOAK és antivirális hatóanyagok közt, melynek hátterében a közös citokrom P450 metabolikus útvonalak állnak. A kérdés gyakorlati jelentőségét hangsúlyozza, hogy a két gyógyszercsoport egyidejű alkalmazása esetenként jelentősen megemelheti a DOAK hatóanyagok szérum koncentrációját, szintén megemelve a vérzéses szövődmény kockázatát.

Megjelenés: 2020.07.15

Az EP állásfoglalást fogadott el a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiájáról

Le kell vonni a koronavírus-járvány tanulságait, és az európai "egészségügyi unió" létrehozásával sokkal szorosabbra kell fonni a tagállami együttműködést - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői pénteken, az EP brüsszeli plenáris ülésén a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról elfogadott állásfoglalásukban.

Megjelenés: 2020.07.10

Koronavírus: a fertőzés kezelésében alkalmazható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

Megjelenés: 2020.07.09

A forgalombahozatali engedély megadását javasolták az első COVID-19 elleni gyógyszernek

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) feltételes forgalombahozatali engedély megadását javasolta a remdesivir hatóanyagot tartalmazó Veklury nevű gyógyszernek, amely COVID-19-fertőzés kezelésére adható felnőtteknek és 12. életévüket már betöltött gyermekeknek, ha tüdőgyulladásuk kiegészítő oxigénterápiát igényel.

Megjelenés: 2020.07.03

Merkely: akár nyáron is lehet újabb járvány

Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában.

Megjelenés: 2020.07.02

Koronavírus: a járvány fellángolásával fenyeget a nyaralási szezon

A koronavírus-járvány németországi fellángolásának veszélyét hordozza magában a nyaralási szezon a kórokozó behurcolásának kockázata miatt - emelte ki a német kancelláriaminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában azzal kapcsolatban, hogy a kormány 26 ország esetében visszavonja az utazástól eltanácsoló figyelmeztetését.

Megjelenés: 2020.06.15

Versenyfutás a koronavírus-vakcináért

A jelenlegi járványt okozó koronavírus elleni vakcinajelöltek közül tíz már emberi kipróbálás alatt van. Az oltóanyag-fejlesztés korábban nem látott gyorsasággal zajlik. Melyek a legaggasztóbb problémák, amelyekkel a kutatók szembesülnek, és miben reménykedhetünk mégis?

Megjelenés: 2020.06.15

hirdetés