Leheletből diagnosztizáló Covid-teszt

A lélegzetből képes kimutatni az újkoronavírus-fertőzöttség esetleges nyomait egy InspectIR nevű vállalat új készüléke. A rendszer klinikai környezetben folytatott használatára az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) már megadta az engedélyt.

hirdetés

Az InspectIR COVID-19 Breathalyzer nevű eszköz a gázkromatográfiával kombinált tömegspektrometria (GC-MS) technikáját alkalmazza a fertőzöttség esetleges megállapításához. A nagyjából egy termetesebb bőröndével egyező méretű berendezés egész konkrétan öt, a vírus jelenlétéhez kapcsolható illékony szerves vegyület (VOC) nyomai után kutat az exhalált levegőmintában. Ha a gép a leheletben azonosít valamennyit a markerekből, az még csak vélelmezetten pozitív teszteredményt jelent, és a határozott diagnózis felállításához ilyenkor még egy molekuláris vizsgálatot is el kell végezni. A páciens az apparátusba egy szívószálon keresztül fújja be a levegőt, és az FDA szerint három perc alatt születik meg az eredmény.

A hivatal tájékoztatása alapján egy 2409 ember részvételével lezajlott vizsgálatban az InspectIR COVID-19 Breathalyzer specificitása 99,3%-os volt, vagyis ennyire pontosan dolgozott a vírusmentes minták azonosításában. A gép esetében a pozitivitás felismerésének hatásfokát tükröző szenzitivitási arány 91,2% körül alakult. Az InspectIR az újkoronavírus-fertőzöttséget meggyőző hatékonysággal azonosító szerkezetből hetente nagyjából 100 darabot kíván gyártani az elkövetkező időszakban. Az FDA közlése alapján egy gépet naponta körülbelül 160 minta elemzésére lehet felhasználni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek