További cikkek a Koronavírus rovatból

Ezért okozhat vérrögöt a COVID-19

További kísérletekre lesz szükség a pontos összefüggések megállapítására, de a kapcsolat az autoantitestek munkája és a vérrögképződés között erős.

hirdetés

A tudósok felfedezték, hogy a COVID-19-betegek vérében keringő „elvadult” antitestek képesek arra késztetni a sejteket, hogy azok elveszítsék a véralvadással szembeni ellenállásukat – írta az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény alapján a liner.hu.

Amerikai kutatók közel 250, COVID-19 miatt kórházba került beteg vérmintáját vizsgálták meg. A vártnál magasabb szintű antifoszfolipid antitesteket találtak, amelyek vérrögképződést válthatnak ki az autoimmun betegségekben szenvedő betegeknél. Ilyen vizsgált autoimmun betegség volt például a lupus és az antifoszfolipid szindróma. Az antitestek általában segítik a szervezetet úgy, hogy semlegesítik a betolakodó kórokozókat. Az autoantitestek azonban az immunrendszer által termelt olyan antitestek, amelyek tévedésből a szervezet saját rendszereit és szerveit veszik célba, és néha károsítják is azokat. A kutatók rájöttek, hogy az endoteliális sejtek az autoantitestek hatására úgy aktiválódnak, hogy az erek belső fala „ragadóssá” válik tőlük, ami más sejteket vonz az érfalhoz, és így a beteg hajlamosabb lesz a vérrögképződésre. A kutatók azt találták, hogy amikor eltávolították az antifoszfolipid autoantitesteket a COVID-19 vérmintákból, az endotélsejt-aktiváció, amely elősegíti a véralvadást, elveszett.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek