Új vakcinának adott vészhelyzeti engedélyt a WHO

A WHO vészhelyzeti engedélyt adott a Novavax oltóanyaggyártó Covovax nevű koronavírus elleni védőoltásának – olvasható a világszervezet közleményben. A vakcinát az indiai Serum Institute gyártja. A WHO azért hozta meg a döntést, hogy még több oltóanyag jusson el a szegényebb országokba.

hirdetés

Az alacsonyabb jövedelmű országok közül 41-ben még kevesebb mint a lakosság 10%-a van beoltva, 98 országban pedig kevesebb mint 40%.

Az engedélyezési eljárás során vizsgálták az oltóanyag minőségét, biztonságosságát és hatásosságát, és az indiai hatóságok átnézték a gyártóüzemet is. A vizsgálatot végző szakemberek szerint a vakcina megfelel a WHO elvárásainak, és az előny, amit jelent, felülmúlja az esetleges kockázatot.

A Covovaxból két adagra van szükség a teljes védettség kialakulásához, és 2–8 fok között tárolható. Az oltóanyagban egy átalakított SARS-CoV-2 tüskefehérjegén van, amit egy laborban kifejlesztett bakulovírus hordoz. Az oltáshoz tartozó ajánlások (például, hogy milyen korosztályoknak nem ajánlott) a következő napokban várhatóak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Telex