További cikkek a Infektológia rovatból

Szupervakcina védhet az összes Pneumococcus-törzzsel szemben

Az összes ismert Pneumococcus-törzs ellen hatékony vakcina kifejlesztésén dolgoznak ausztráliai kutatók, hogy megfékezzék a legtöbb halálos áldozatot szedő bakteriális fertőzést.

hirdetés

A G-PN egy teljes sejtes Pneumococcus-vakcina, amelyet gamma-sugárzással inaktiválnak. Az új vakcinát az ausztráliai University of Adelaide kutatói fejlesztették ki, és képes a  Pneumococcus összes törzse által okoztt megbetegedések megelőzésére.

A kutatás vezetője szerint a G-PN fokozza az immunválaszt, mivel megőrizte a baktérium felszínén található fehérjék antigén jellegét. "A Pneumococcus egy nagyon jelentős kórokozó, és gyakorlatilag a legnagyobb bakteriális gyilkos a bolygónkon. Jelenleg is zajlik számos vakcina kifejlesztése, amelyeknél kémiai inaktivációt alkalmaznak, de a gamma-sugárzással inaktivált vakcina hatékonyabb."

Dr Paton szerint "a jelenleg engedélyezett konjugált vakcinákkal az a probléma, hogy csak 13 szerotípus ellen védenek. Bár ezek ellen hatékonyak, de számos más Pneumococcus-törzs van elterjedőben".

A gamma-sugárzás biztosítja azt, hogy a baktérium nem  képes szaporodni, viszont a felszínén lévő fehérjéket nem károsítja, ami az immunválasz kiváltása miatt rendkívül fontos.

Az új Pneumococcus-vakcinával kapcsolatos tanulmány a Clinical Science folyóiratban jelent meg nemrég. A kutatók most a preklinikai vizsgálatok finanszírozásával kapcsolatos döntésre várnak.

"Azt is felfedeztük, hogy nem csupán az összes Pneumococcus szerotípus által okozott fertőzést tudjuk megelőzni ezzel a vakcinával, hanem influenzavakcinával kombinálva mindkét kórokozóval szemben védettséget tudunk biztosítani."

Jelenleg mintegy 90-féle Pneumococcus szerotípust azonosítottak világszerte, a fertőzés kisgyermekeknél és időseknél a leggyakoribb. A WHO adatai szerint körülbelül egymillió gyermek hal meg Pneumococcus-fertőzés következtében évente, és baktérium antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája is egyre jelentősebb probléma.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek