Címke: Pneumococcus

A 13 szerotípust tartalmazó konjugált pneumococcus védőoltás felnőtteknél – a CAPiTA vizsgálat tanulságai

A közösségben szerzett tüdőgyulladás (CAP) elleni immunizáció felnőttekben (CAPiTA) című vizsgálat az eddigi legnagyobb vakcinológiai klinikai vizsgálat. Célja az volt, hogy felmérje az idősek (65 év felettiek) körében a 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (PCV13) hatékonyságát a vakcina-szerotípusú (VT), bacteraemiás és nonbacteraemiás tüdőgyulladásos epizódok, valamint szintén vakcina-szerotípusú, invazív pneumococcus betegségek megelőzésében.

Megjelenés: 2022. 03. 18.
Tovább

Szerotípusok előfordulása felnőttkori pneumococcus pneumoniában Spanyolországban a konjugált vakcinák tükrében

Az alsó légúti fertőzések világszerte súlyos betegségek fő kiváltó okai. Gyermekeknél a Streptococcus pneumoniae az invazív és nem invazív betegségek egyik fontos okozója, felnőtteknél pedig a jelentős terheléssel járó kórházi kezelést igénylő, illetve magas mortalitású/morbiditású pneumonia egyik vezető kiváltó oka.

Megjelenés: 2022. 01. 24.
Tovább

Az invazív pneumococcus megbetegedés előfordulási gyakorisága gyermekek és felnőttek körében Ontarioban és Brit Kolumbiában 2002 és 2018 között

Kutatók surveillance adatok és egészségügyi adatbázisok kombinációjának felhasználásával felmérték az invazív pneumococcus megbetegedés (IPD) gyakoriságát Kanadában.

Megjelenés: 2022. 01. 21.
Tovább

A Covid-19 pandémia rövid távú hatása a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre Hollandiában 2020 márciusa és szeptembere között

Kutatók értékelték a Covid-19 pandémiának a védőoltással megelőzhető betegségek incidenciájára és a csecsemőkori rutin vakcinációban való részvételre gyakorolt hatását a holland lakosság körében.

Megjelenés: 2021. 12. 15.
Tovább

Pneumococcus fertőzés COVID-19-betegeknél: 5 esettanulmány

A COVID-19 pandémia kontextusában nagy a kockázata a légúti fertőzések helytelen diagnózisának. Spanyol kutatók egy tanulmányban összefoglalták a COVID-19-betegeknél előforduló pneumococcus fertőzés klinikai jellemzőit, kezelését és kimenetelét.

Megjelenés: 2021. 02. 02.
Tovább

A közös döntéshozatal javíthatja az átoltottságot

Annak ellenére, hogy a pneumococcus fertőzést hatékonyan megelőző védőoltás biztonságos és elérhető, az oltási hajlandóság számos fejlett országban elmarad a kívánatostól. A vakcinációt akadályozó tényezők kiküszöbölésében az orvosok és ápolók szerepe kulcsfontosságú.

Megjelenés: 2021. 02. 02.
Tovább

Diabéteszes betegeknél különösen fontos a Pneumococcus elleni immunizáció

Az ősz közeledtével ismét az influenzafertőzésre kezd irányulni a figyelem, az orvosok, gyógyszerészek és a diabéteszes betegek is felkészülnek az oltási szezonra, de ennek ellenére figyelmen kívül hagynak olyan védőoltásokat, amelyek életmentőek lehetnek.

Megjelenés: 2018. 09. 21.
Tovább

Szupervakcina védhet az összes Pneumococcus-törzzsel szemben

Az összes ismert Pneumococcus-törzs ellen hatékony vakcina kifejlesztésén dolgoznak ausztráliai kutatók, hogy megfékezzék a legtöbb halálos áldozatot szedő bakteriális fertőzést.

Megjelenés: 2017. 02. 01.
Tovább