További cikkek a Onkológia rovatból

Indukált pluripotens őssejtekből készülhet az első rákellenes vakcina

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS sejtek) a regeneratív orvoslás alapkövei. Angliai kutatók most azt vetették fel, hogy ezek a sejtek használhatók arra, hogy az immunrendszer megtámadja a daganatos sejteket vagy akár meg is előzze azok kialakulását.

hirdetés

A kutatás eredményei alátámasztják, hogy egy személy saját iPS sejtjeiből előállított vakcinával megelőzhető lehet többféle daganattípus kialakulása is.

Az iPS sejtek azért lehetnek alkalmasak a rákellenes vakcina előállításához, mert – sok tumorsejthez hasonlóan – nagyfokú hasonlóságot mutatnak az éretlen progenitor sejtekhez. A kutatók szerint a recipiens génállományával azonos, de osztódásra nem képes iPS sejtek beinjektálásával az immunrendszer biztonságosan kitehető számos tumorspecifikus célpontnak.

„Azt találtuk, hogy az iPS sejtek felszíne rendkívül hasonló a daganatsejtekéhez. Amikor kísérleti állatokat immunizáltunk genetikailag megegyező iPS sejtekkel, az immunrendszer később képes volt a tumor kialakulását meggátolni. A humán kísérletek eredményeitől függően ezek a sejtek alkalmasak lehetnek beteg-specifikus rákellenes vakcina előállítására” – mondta a kutatás vezetője.

„Ezek a sejtek erős immunogén tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek szisztémás, tumorspecifikus immunválaszt váltanak ki. Úgy gondoljuk, hogy ez a megközelítés rendkívül izgalmas klinikai távlatokat nyithat meg.”

Az iPS sejtek előállításához a kutatók bőr- vagy vérmintákat használnak fel, amelyeket olyan génpanellel kezelnek, ami hatására a sejtek visszaalakulnak pluripotens őssejtekké. A tumorsejtekről már régóta ismert, hogy az éretlen sejtek számos tulajdonsága jellemző rájuk, a daganatos transzformáció során pedig eltűnik belőlük az a természetes gátló mechanizmus, ami a káros sejtosztódást megakadályozza, és így a tumorsejtek gyorsan osztódni kezdenek.

„Ez az eljárás azért különösen hatékony, mert egyetlen vakcina beadásával az immunrendszer többféle tumorspecifikus anyaggal találkozik, és az aktiváció után folyamatosan célba veszi és megtámadja a testszerte kialakuló tumorsejteket.”

A kutatók következő lépésben azt szeretnék megvizsgálni, hogy humán immun- és tumorsejteken is működik-e az új eljárás, és ha sikerrel járnak, elindulhat a rákellenes vakcina kifejlesztése. Emellett az iPS sejtek az adjuváns kezelés részeként is alkalmazhatóak lehetnek műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés után.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek