Címke: daganatellenes

A fermentált búzacsírakivonat rákellenes hatását vizsgálták magyar kutatók részvételével

A fermentált búzacsírakivonat koncentrátuma tumorellenes hatással bír és jelentősen, mellékhatás nélkül növeli a rákbeteg kísérleti állatok túlélését - derül ki abból a magyar kutatók részvételével történt kutatásból, amelynek eredményét a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be a napokban.

Megjelenés: 2020. 08. 28.
Tovább

Új immunológiai felfedezés lehet az alapja egy új rákterápiának

Az emberi immunrendszer egy frissen felfedezett eleme felhasználható arra, hogy egyszer a "rák sok fajtáját gyógyíthassa" - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 07. 15.
Tovább

Daganatos és autoimmun betegségek kezelésére dolgoztak ki új megoldást szegedi kutatók

Bizonyos daganatos és autoimmun betegségek kezelése során használt, fehérje alapú gyógyszerek sejtbe juttatására dolgoztak ki új megoldást szegedi kutatók - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 02. 20.
Tovább

Az MTA Lendület program új eredményei segíthetnek a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásának leküzdésében

A Semmelweis Egyetemen működő MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia kutatói egy olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely fontos szerepet játszik a daganatos sejtek gyógyszerekkel szembeni ellenállásában.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Kutatók azonosították a vastagbélrák új terápiás célpontját

Kanadai kutatók azonosították azt a kulcsfontosságú fehérjét, amely a kolorektális daganatok számos típusánál serkenti a tumor növekedését.

Megjelenés: 2019. 12. 30.
Tovább

A bélbaktériumok irányítják a daganatellenes immunválaszt

Egy nemzetközi összefogás keretében több mint 40 kutató részvételével ok-okozati kapcsolatot tártak fel a bél mikrobióta és az immunrendszer daganatellenes aktivitása között.

Megjelenés: 2019. 11. 04.
Tovább

Mikrorobotok segítségével alkalmazható a hipertermiás kezelés daganatos betegségekben

Kutatók kifejlesztettek egy biológiai úton lebomló mikrorobotot, amely gyógyszerhordozó eszközként alkalmas lehet daganatellenes hatóanyagok célba juttatására.

Megjelenés: 2019. 09. 17.
Tovább

Egy új emlőrák elleni hatóanyag drámai mértékben javítja a túlélést

A nemzetközi klinikai vizsgálat eredményei szerint egy új daganatellenes készítmény drámai mértékben javította a leggyakoribb emlőrák típus túlélési arányát fiatal nők körében.

Megjelenés: 2019. 08. 12.
Tovább

A losartan fokozhatja a petefészekrák elleni kezelés hatékonyságát

A vérnyomáscsökkentő hatású losartan új kutatási eredmények szerint javíthatja a petefészekrák ellen alkalmazott kemoterápiás szerek hatásosságát.

Megjelenés: 2019. 06. 22.
Tovább

2018-ban rekordszámú onkológiai készítmény került forgalomba

Egy új elemzés szerint 2018-ban az Egyesült Államokban rekordszámú daganatellenes gyógyszer került forgalomba, összesen 17 indikációban.

Megjelenés: 2019. 06. 04.
Tovább

Kombinációs terápiával zsírsejtekké transzformálhatóak az emlőráksejtek

Egy innovatív daganatellenes terápia segítségével a malignus emlőráksejtek zsírsejtekké alakíthatóak, ez által megelőzhető a metasztázisok kialakulása.

Megjelenés: 2019. 04. 28.
Tovább

A sejtmetabolizmust használja ki egy új kutatás a daganatok ellen

Amerikai kutatók felfedezték, hogy a sejtmetabolizmus fontos szerepet játszik a sejtek azon képességében, amellyel a túléléshez elengedhetetlen autofágiás mechanizmust el tudják indítani – számos daganat is ezt a folyamatot használja ki a gyógyszerrezisztencia kialakításában.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

Új kezelés hosszabbíthatja meg az előrehaladott mellrákban szenvedők életét

Egy új gyógyszer és a hormonterápia kombinációja meghosszabbíthatja az előrehaladott mellrákban szenvedő nők életét - állapította meg egy új kutatás.

Megjelenés: 2019. 04. 03.
Tovább

Új hatóanyag-csoport hozhat áttörést a petefészekrák gyógyításában

A manchesteri egyetem kutatói feltárták, hogy egy új hatóanyag-csoport képes megállítani a petefészekrák sejtek növekedését.

Megjelenés: 2019. 03. 26.
Tovább

Új hatóanyaggal legyőzhető lehet a metasztatikus vastagbélrák

A kolorektális daganat az egyik leggyakoribb rákos elváltozás, amely világszerte évente több mint 1,8 millió új megbetegedést okoz. Új terápiás lehetőségek hiányában a magas mortalitási arány miatt a vastagbélrák azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek sürgősen új és hatékony terápiás lehetőségek kifejlesztését igénylik.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Az MKOT új kemoterápiás protokollok bevezetését javasolja

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT).

Megjelenés: 2019. 03. 18.
Tovább

A SOTE Radiológiai Klinikáján végezték az első radioembolizációs daganatterápiát

Egy 72 éves férfin végezték el hazánkban először az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát, mely a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható primer és áttétes májdaganatokban szenvedőknek adhat új reményt.

Megjelenés: 2019. 01. 17.
Tovább

Vénába ültetett szivaccsal enyhíthetőek a kemoterápia mellékhatásai

Vénába ültetett kicsi, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia  mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok - írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2019. 01. 11.
Tovább

A zoledronsav hatékony lehet az agresszív típusú emlőrákkal szemben

Kutatók felfedezték, hogy az UGT8 enzim fokozza a basalsejtes emlőrák progresszióját, ami az agresszív típusú és gyakran halálos kimenetelű daganatok közé tartozik. Egy új kutatás viszont feltárta, hogy az osteoporosis kezelésére széles körben alkalmazott zoledronsav gátolja az UGT8 enzimet.

Megjelenés: 2019. 01. 07.
Tovább

Baktériumok állhatnak a nyelőcsőrák kialakulásának hátterében

Amerikai kutatók szerint legalább háromféle, a szájüregben előforduló baktériumfaj is közvetlenül hozzájárulhat a nyelőcsőrák kockázatának emelkedéséhez.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

Jelentős áttörést értek el a rákellenes vakcina fejlesztésében

A rákellenes védőoltás gondolata már több mint 50 éve foglalkoztatja a kutatókat, de egészen a közelmúltig nem sikerült megalapozni a vakcina pontos hatásmechanizmusát.

Megjelenés: 2018. 12. 11.
Tovább

Teljesen eliminálja az új terápia a tumort és az áttéteket

A Stanford Egyetem kutatói olyan új daganatellenes kezelést fejlesztettek ki, amely segítségével állatkísérletekben még a távoli metasztázisokat is sikerült eliminálni. Az új terápiás eljárás lényege a T-sejtek aktiválása a tumor belsejében, és már folyamatban van a klinikai vizsgálat szervezése, amelyben limfómás betegek fognak részt venni.

Megjelenés: 2018. 12. 01.
Tovább

Új melanoma elleni készítményt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az enkorafenib hatóanyagú készítmény forgalomba hozatalát, amely binimetinibbel kombinációban szedve, irreszekábilis vagy metasztatikus, BRAF V600 mutáció-pozitív melanomában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 11. 16.
Tovább

Új kutatási eredmények a tumorellenes lázterápia területén

Az MTA-BME „PROSPIN” Lendület Spintronikai Kutatócsoport figyelemre méltó eredményeket ért el a közelmúltban a lázterápia (vagy termoterápia) területén. 

Megjelenés: 2018. 11. 15.
Tovább

Modern orvoslás – a személyre szabott medicina új lehetőségei az egészségügyben

2018. november 8-9-én került megrendezésre a 27. Semmelweis Symposium. Idén a személyre szabott orvoslás témakörében 33 előadást hallhattak a résztvevők az onkológia, hematológia vagy ritka betegségek új diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről.

Megjelenés: 2018. 11. 15.
Tovább

Új emlőrák elleni gyógyszert engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az emlőrák kezelésére szolgáló, abemaciklib hatóanyagú filmtabletta forgalomba hozatalát. A készítmény 50 mg, 100 mg és 150 mg hatáserősségben kerül forgalomba.

Megjelenés: 2018. 11. 07.
Tovább

Kétélű kard lehet a daganatellenes terápia

A Harvard Medical School kutatói azt fedezték fel, hogy a kemoterápiás kezeléssel vagy más daganatellenes terápiával elpusztított tumorsejtek maradványai egy gyulladásos reakció indukálásán keresztül stimulálják a daganat növekedését.

Megjelenés: 2018. 11. 02.
Tovább

Új tüdőrák elleni készítményt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a durvalumab hatóanyagú Imfinzi forgalomba hozatalát. A durvalumab egy monoklonális antitest, amely a programozott sejthalál ligand-1 gátlásán keresztül fokozza a daganatellenes immunválaszokat és növeli a T-sejt aktivációt.

Megjelenés: 2018. 11. 01.
Tovább

Egy új kutatás szerint az itrakonazol eliminálhatja az alvó daganatos sejteket

Angol kutatók szerint a leggyakrabban körömgomba ellen alkalmazott itrakonazol képes lehet az alvó tumorsejtek elpusztítására vastagbélrákban, de akár más daganattípusok esetén is lehet hasonló hatása.

Megjelenés: 2018. 10. 16.
Tovább

Immunfékek feloldásával a rák ellen – a 2018-as orvosi Nobel-díj háttere

A rák évente emberek millióinak halálát okozza, így egyike az emberiség előtt álló legnagyobb egészségügyi kihívásoknak. Az idei év Nobel-díjasai egy teljesen új rákterápiás elvet dolgoztak ki, melynek lényege az immunrendszer veleszületett daganatpusztító képességének serkentése.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Új emlőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a neritinib hatóanyagú készítményt, amely korai stádiumú hormonreceptor-pozitív, HER2-overexpressziót/amplifikációt mutató emlőrákban szenvedő felnőtt betegek kiterjesztett adjuváns kezelésére javallott, akik kevesebb mint egy éve fejezték be az előző adjuváns trasztuzumab alapú kezelésüket.

Megjelenés: 2018. 09. 19.
Tovább

Új terápiás lehetőség a kissejtes tüdőrák kezelésében

Egy amerikai kutatók által végzett, randomizált, fázis 2 vizsgálat szerint a standard kemoterápiás kezelés PARP-inhibitorral való kiegészítése javította a terápia kimenetelét kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018. 09. 12.
Tovább

Új leukémia elleni gyógyszerkészítményt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a tizagenlekleucel hatóanyagú infúziós készítmény forgalomba hozatalát, amely gyermekkorú és fiatal felnőtt betegek akut lymphoblastos leukaemiájának és relabáló vagy refrakter, diffúz nagy B-sejtes lymphomában szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018. 09. 05.
Tovább

Átprogramozott vírus lehet az új daganatellenes kezelés kulcsa

Angliai kutatók egy légúti vírus átprogramozásával olyan tumorellenes terápiát fejlesztettek ki, amely az összes daganatos sejtet elpusztítja a nélkül, hogy károsítaná az egészséges sejteket.

Megjelenés: 2018. 08. 27.
Tovább

Áttörés a mellrákkutatásban

Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

Megjelenés: 2018. 08. 18.
Tovább

Indukált pluripotens őssejtekből készülhet az első rákellenes vakcina

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS sejtek) a regeneratív orvoslás alapkövei. Angliai kutatók most azt vetették fel, hogy ezek a sejtek használhatók arra, hogy az immunrendszer megtámadja a daganatos sejteket vagy akár meg is előzze azok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 08. 05.
Tovább

Tizenhárom új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága júliusi ülésén tizenhárom új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív véleményt.

Megjelenés: 2018. 08. 01.
Tovább

Az onkológiai gyógyszerfejlesztés helyzete napjainkban

Az utóbbi évtizedekben jelentős előrehaladást sikerült elérni a daganatos betegségek elleni küzdelem terén. A daganatos halálozás 90-es évekbeli tetőzése óta 26 százalékkal csökkent a rákos betegségek miatti mortalitás, azaz több mint 2,3 millió daganatos halálesetet sikerült megelőzni.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Kutatók HPV elleni vakcinával gyógyítottak meg egy bőrrákos beteget

Egy bőrrákos, műtéti úton nem kezelhető betegnél az orvosok sikerrel meggyógyították a laphámsejtes daganatot humán papillomavírus elleni védőoltás alkalmazásával.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Új gyógyszerek engedélyezését javasolta az EMA CHMP bizottsága

A CHMP bizottság kilenc gyógyszer engedélyezésével kapcsolatban adott ki pozitív véleményt a júniusi ülésen.

Megjelenés: 2018. 07. 04.
Tovább

Új gyógyszereket engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága új gyógyszerek forgalomba hozatalával kapcsolatban adott ki pozitív állásfoglalást.

Megjelenés: 2018. 06. 06.
Tovább

A felébresztett immunrendszer kisöpri a daganatot

Az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés.

Megjelenés: 2018. 05. 19.
Tovább

Forradalmi módszer a gyógyszerrezisztens tumorsejtek elleni harcban

A tumorok kiújulásának és a metasztázisok kialakulásának fő oka továbbra is a daganatsejteknek a kemoterápiával szembeni rezisztenciára való képessége, de egy új kutatás eredményei szerint a tumorsejteknek ez a képessége kikapcsolható lehet.

Megjelenés: 2018. 05. 09.
Tovább

Egy A-vitamin származék szelektíven elpusztítja a tumor-őssejteket

Az A-vitaminból mesterségesen előállított aciklusos retinoidról már igazolták, hogy megelőzi a hepatoelluláris karcinóma kiújulását, de egy új kutatás szerint a vegyület a tumor-őssejtek egy speciális csoportját támadja meg, és ez által megakadályozza új tumorok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 04. 24.
Tovább

Hat új gyógyszer engedélyezését hagyta jóvá az EMA márciusban

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága hat gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát javasolta márciusi ülésén.

Megjelenés: 2018. 03. 28.
Tovább

Miniatűr tumorok segíthetnek a daganatellenes terápiában

A kutatók új módszert fejlesztettek ki annak előrejelzésére, hogy a daganatos betegek hogyan reagálnak a terápiára: a betegek saját tumorszövetéből laboratóriumi körülmények között miniatűr daganatot növesztettek, ami áttörést hozhat a daganatellenes terápiában.

Megjelenés: 2018. 02. 28.
Tovább

A daganatos betegek túlélésének javulása mellett egyre több az új megbetegedés is

Szakértők szerint a daganatellenes terápiák hatékonyságának és a túlélési mutatók javulásával párhuzamosan sajnos növekszik a tumoros megbetegedéssel diagnosztizáltak száma is.

Megjelenés: 2018. 02. 07. | Frissítve: 2018. 02. 08.
Tovább

Új elmélet a daganatok kialakulásával kapcsolatban

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a daganatok kialakulásának forrását a gyorsan osztódó rendellenes sejtek jelentik, de egy új kutatás felvetette, hogy érett sejtek is kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a tumorok kialakulásában.

Megjelenés: 2017. 12. 20.
Tovább

Az aszpirin fokozza egyes daganatellenes szerek hatásosságát

Egy új kutatás eredményei szerint az aszpirinnel való kombinálás javítja egyes daganatellenes gyógyszerek hatásosságát olyan tumorok kezelésében, amelyek rezisztensek a terápiára.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

Maláriaellenes szerek javíthatják a daganatellenes kezelések hatásosságát

Egy új klinikai vizsgálat szerint a maláriaellenes chloroquine és hydroxychloroquine hatékony lehet bizonyos daganatok kezelésében.

Megjelenés: 2017. 11. 29.
Tovább