Címke: immunológia

Új immunológiai felfedezés lehet az alapja egy új rákterápiának

Az emberi immunrendszer egy frissen felfedezett eleme felhasználható arra, hogy egyszer a "rák sok fajtáját gyógyíthassa" - számolt be róla a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2020. 07. 15.
Tovább

Koronavírus - WHO: nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védettséget adna a járvánnyal szemben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható kedden a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Megjelenés: 2020. 04. 14.
Tovább

Koronavírus - Amerikai immunológus: megvan a vírus kezelésének lehetséges ellenszere

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.

Megjelenés: 2020. 04. 04.
Tovább

A népesség tizedét érinti a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás

Az elmúlt tíz évben vált ismertté nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a cöliákia, vagyis lisztérzékenység szokásos vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni – hívta fel a figyelmet Dr. Fuszek Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Új gyógyszerek, amelyeket 2018-ban engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség 2018-ban is számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek javallatai között szerepel többek között az emlőrák, a COPD, a tüdőrák, a diabétesz, az influenzafertőzés és a sclerosis multiplex.

Megjelenés: 2019. 01. 17.
Tovább

Indukált pluripotens őssejtekből készülhet az első rákellenes vakcina

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS sejtek) a regeneratív orvoslás alapkövei. Angliai kutatók most azt vetették fel, hogy ezek a sejtek használhatók arra, hogy az immunrendszer megtámadja a daganatos sejteket vagy akár meg is előzze azok kialakulását.

Megjelenés: 2018. 08. 05.
Tovább

Meglepő szerepe van a vérlemezkéknek az immunválaszban

Kanadai kutatók szerint a vérlemezkék sokkal fontosabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, mint ahogyan azt eddig gondolták. A véralvadásban és sebgyógyulásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek a különböző patogénekre adott immunválaszban is.

Megjelenés: 2018. 05. 04.
Tovább

Dán tudósok vizsgálják a magát 25 éve kígyóméreggel beoltó rockzenészt

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges "antitestkönyvtárat" a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

Megjelenés: 2017. 12. 15.
Tovább

Új generikumot és új indikációkat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

Az Európai Gyógyszerügynökség CHMP bizottsága egy generikus gyógyszer engedélyezését és új javallatok jóváhagyását javasolta az októberi ülésén.

Megjelenés: 2017. 10. 18.
Tovább

Tovább növekszik az immunológiai szerek piaca

A GBI Research elemzése szerint az immunológiai szerek globális piaca, amely lefedi az összes autoimmun betegséget, mint például a rheumatoid arthritis, psoriasis, lupus, spondylitis ankylopoetica kezelését, 2022-re várhatóan 75, 4 milliárd dollárra fog növekedni a 2015-ös 57,5 milliárdról, ami 4 százalékos éves növekedésnek felel meg.

Megjelenés: 2017. 05. 31.
Tovább

Új elméleti modell a vérben keringő ellenanyagok jellemzésére

Az immunológiai folyamatok pontosabb megértéséhez járulhatnak hozzá az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport részvételével immár egy évtizede folyó vizsgálatok, amelyek legfontosabb eredményeit a Nature Publishing Group Clinical and Translational Immunology folyóiratában megjelent két közleményben összegezték a kutatók.

Megjelenés: 2017. 03. 03.
Tovább