További cikkek a Reumatológia rovatból

Meglepő szerepe van a vérlemezkéknek az immunválaszban

Kanadai kutatók szerint a vérlemezkék sokkal fontosabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, mint ahogyan azt eddig gondolták. A véralvadásban és sebgyógyulásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek a különböző patogénekre adott immunválaszban is.

hirdetés

A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban jelentek meg. A felfedezés új távlatot nyithat meg a vírus- vagy baktériumfertőzés miatt kialakuló szeptikus sokk, autoimmun betegségek, mint például rheumatoid arthritis és lupus terápiájában.

Az új kutatás azt tárta fel, hogy a vérlemezkék képesek felismerni azokat az antitest-antigén komplexeket, amelyek a patogén vagy allergén bejutásakor keletkeznek, és kiváltják a szervezetben a gyulladásos választ.

A vérlemezkéken olyan receptorok találhatóak, amelyek felismerik ezeket a komplexeket, és a kutatók ez alapján jutottak arra a feltételezésre, hogy a gyulladásos folyamatokban is közreműködnek. A hipotézis igazolására antigén-antitest komplexeket hoztak létre egerekben vírus, bakteriális toxin és egy allergén protein felhasználásával.

Az eredmények mindhárom esetben hasonlóak voltak, az egereknél a szeptikus vagy anafilaktikus sokk klasszikus tünetei jelentkeztek (testhőmérséklet csökkenése, remegés, szívelégtelenség, vazodilatáció, eszméletvesztés). Ez után megismételték a kísérletet a vérlemezkék teljes eltávolítása után, illetve olyan egereken, amelyek vérlemezkéin nem voltak antigén-antitest komplex receptorok. Az utóbbi csoportban nem alakult ki fiziológiás válasz, ami alátámasztja, hogy a vérlemezkék kulcsfontosságú szerepet játszanak a folyamatban, gyakorlatilag hamarabb reagálnak a patogénre vagy allergénre, mint a fehérvérsejtek.

A kutatók megállapították, hogy a kísérleti állatoknál azért lépett fel sokk, mert a vérlemezkékből szerotonin szabadult fel. A vérlemezkék által tárolt szerotonin a bélben termelődik, a szervezet teljes szerotonin-készlete ezekben a sejtekben található. Klinikai vonatkozásban a kutatás eredményei azt jelentik, hogy szeptikus vagy anafilaktikus sokkban a vérlemezke-transzfúzió ronthatja a betegek állapotát, mivel növelni fogja a vérben a szerotoninszintet. „A vérátömlesztés továbbra is fontos kezelési lehetőség, különösen az alacsony vérlemezke-számú betegeknél, de az antigén-antitest komplex receptorok által okozott probléma megelőzésének érdekében ezeket le kell blokkolni a transzfúzió előtt” – tette hozzá a kutatás vezetője.

A kutatócsoport a továbbiakban autoimmun betegségekben fogja vizsgálni az antigén-antitest komplex receptor szerepét, és reményeik szerint a receptor gátlásával javítható lehet például az arthritises vagy lupusos betegek állapota anélkül, hogy a vérlemezkék egyén funkciói károsodnának.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek