Címke: immunválasz

Az MTA SZTAKI munkatársai szimulációs szoftvert dolgoztak ki az adaptív immunválasz tanulmányozására

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói által kidolgozott szimulációs szoftver alkalmas az adaptív immunválasz saját/nem-saját megkülönböztetésének elemzésére.

Megjelenés: 2019. 05. 15.
Tovább

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak az SZTE-n

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Súlyosan károsíthatja az e-cigarettázás az immunrendszert

A birminghami egyetem egy új kutatása szerint a sokak szerint ártalmatlan e-cigaretta használata is súlyos egészségügyi károsodást okozhat.

Megjelenés: 2019. 03. 13.
Tovább

Kutatók újabb bizonyítékot találtak a fertőzéses eredetű láz és a daganatos betegségek alacsonyabb incidenciája között

Az orvosi szakirodalom már évtizedek óta gyűjti azokat az esettanulmányokat, amely szerint a fertőzéses eredetű láz és a rákkockázat fordított összefüggésben áll egymással. Az eddig anekdotikus kapcsolatot új kutatási eredmények támasztják alá.

Megjelenés: 2019. 01. 26.
Tovább

Fehérjekutatásokért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

Megjelenés: 2018. 10. 03.
Tovább

Az onkológiai gyógyszerfejlesztés helyzete napjainkban

Az utóbbi évtizedekben jelentős előrehaladást sikerült elérni a daganatos betegségek elleni küzdelem terén. A daganatos halálozás 90-es évekbeli tetőzése óta 26 százalékkal csökkent a rákos betegségek miatti mortalitás, azaz több mint 2,3 millió daganatos halálesetet sikerült megelőzni.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Meglepő szerepe van a vérlemezkéknek az immunválaszban

Kanadai kutatók szerint a vérlemezkék sokkal fontosabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, mint ahogyan azt eddig gondolták. A véralvadásban és sebgyógyulásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek a különböző patogénekre adott immunválaszban is.

Megjelenés: 2018. 05. 04.
Tovább

Az EMA jóváhagyta az övsömör elleni védőoltás forgalomba hozatalát

Március végén az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a herpes zoster elleni vakcina forgalomba hozatalát.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon támadóvá válik a Bonni Egyetem kutatónak tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2018. 01. 12.
Tovább

Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Kulcsszerepe lehet a rejtőzködő herpeszvírusnak a szklerózis multiplex kialakulásában

A mindenütt jelenlévő humán herpeszvírus (HHV-6) meghatározó szerepet játszhat az agy regenerálódó képességének gátlásában szklerózis multiplexben és más agyi betegségekben.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Aktivált T-sejtek okozhatják az infarktus utáni szívelégtelenséget

A szívinfarktus utáni krónikus gyulladás szívelégtelenséghez és elhalálozáshoz vezethet. A birminghami University of Alabama kutatói igazolták, hogy az aktivált T-sejtek – amelyek az immunrendszer gyulladásos válaszának részét képezik – szükségesek és elégségesek ennek a szívelégtelenségnek az előidézéséhez.

Megjelenés: 2017. 06. 10.
Tovább