Kutatók újabb bizonyítékot találtak a fertőzéses eredetű láz és a daganatos betegségek alacsonyabb incidenciája között

Az orvosi szakirodalom már évtizedek óta gyűjti azokat az esettanulmányokat, amely szerint a fertőzéses eredetű láz és a rákkockázat fordított összefüggésben áll egymással. Az eddig anekdotikus kapcsolatot új kutatási eredmények támasztják alá.

hirdetés

A The Quarterly Review of Biology című folyóiratban közzétett cikk szerint a láz és a rákkockázat közötti összefüggés hátterében a T-sejtek egy meghatározott csoportja, a gamma/delta (gd) T-sejtek állnak.

Korábbi kutatásokra és kísérleti adatokra támaszkodva a cikk szerzői azt az álláspontot támogatják, miszerint az ismételt lázas epizódok fokozzák a g/d T-sejtek aktivitását, mely által az immunsejtek hatékonyabban képesek felismerni a daganatos sejteket és azok elpusztításában is hatékonyabbak.

A fertőző betegségeket kísérő láz egy adaptív védekező mechanizmus, amit valamilyen exogén pirogén vagy patogén eredetű molekula vált ki. Az exogén pirogén felismerése után endogén mediátorok szabadulnak fel és a hőszabályozó mechanizmusok aktiválódásán keresztül kiváltják a lázas állapotot.

„Röviden összefoglalva, az endogén mediátorok átirányítják a metabolikus szubsztrátokat és energiát az immunrendszer felé, ami számottevő mértékben fokozza az immunsejtek, például a heterodimer receptorokat expresszáló limfociták aktivitását, amelyek egyaránt rendelkeznek nagyfokú antiinfekciós és tumorellenes kompetenciával is.”

A gamma/delta T-sejteken olyan receptorok találhatóak, amelyek gamma/delta heterodimerből épülnek fel, ami a kutatók szerint ennek a sejttípusnak a legfontosabb tulajdonsága – az alacsonyabb receptor variabilitás, kevesebb génszegmens átrendeződés és hosszabb memória, ami nagymértékben segíti a limfociták daganatellenes működését. A g/d T-sejtek hatékonyak a limphomával, prosztatarákkal, myelomával és sarcomával szemben, és egy fertőzés hatására a g/d T-sejtek mennyisége jelentősen megnövekszik. Az infekció során a vérben található g/d limfociták aránya elérheti az összes T-sejt mennyiségnek akár 60 százalékát is.

Bár a korábbi kutatások és a jelenlegi daganatellenes immunterápia főként az alfa/béta T-sejtekre fókuszálnak, a láz és a g/d T-sejtek aktivitása közötti összefüggés feltárása újabb terápiás lehetőség előtt nyithatja meg az utat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek