Címke: immunrendszer

Elkészült az emberi immunrendszert alkotó kapcsolatok hálózatának térképe

Ez forradalmasíthatja a terápiás kezeléseket és a gyógyszerfejlesztést is.

Megjelenés: 2022. 08. 16.
Tovább

Koronavírus - Az immunrendszerük és a vérereik különbözősége védi meg a gyerekeket

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos Covid-19-től - állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

Megjelenés: 2020. 12. 04.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2020. 10. 02.
Tovább

Koronavírus - Orosz tudós: sikerült előállítani egy vektorvakcinát, amely mellékhatások nélkül alakít ki immunitást

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást - tájékoztatta Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója pénteken az Interfax hírügynökséget.

Megjelenés: 2020. 05. 22.
Tovább

Koronavírus - Az egyik francia gócban a lakosság alig 26 százaléka esett át a fertőzésen

A koronavírus-járvány egyik franciaországi gócában, a Párizstól északra található Crépy-en-Valois település gimnáziumának tanulóin, tanárain és hozzátartozóin végzett járványügyi kutatás szerint a helyiek 26 százaléka fertőződött meg és van az immunrendszerében jelenleg antitest, és a tünetmentes vírushordozók aránya jóval kisebb, mint ahogy azt korábban feltételezték.

Megjelenés: 2020. 04. 23.
Tovább

Speciális fehérjékkel állítanák meg a koronavírus előidézte citokinvihart

A Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói speciális fehérjéket állítottak elő, amelyek képesek leállítani a koronavírus előidézte citokinvihart, az immunrendszer túlzott reagálását.

Megjelenés: 2020. 04. 17.
Tovább

Koronavírus - Merkely Béla: még nem alakult ki immunitás a vírus ellen

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon - közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2020. 04. 02.
Tovább

Kutatók szerint a gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új vírus ellen

A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Megjelenés: 2020. 02. 11.
Tovább

A szervezet biológiai órájával kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak

A szervezet biológiai órájával, vagyis a cirkadián ritmussal kapcsolatban álló bélsejteket azonosítottak a Washingtoni Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2019. 11. 24.
Tovább

Immunsejtekkel kapcsolatos új felfedezés hozhat áttörést az endometriózis kezelésében

A warwicki egyetem kutatói felfedezték, hogy a makrofágok lényeges szerepet játszanak az endometriózis fájdalom kialakulásában, ami potenciálisan új fájdalomcsillapítási lehetőségek előtt nyithatja meg az utat az endometriózis kezelésében.

Megjelenés: 2019. 09. 01.
Tovább

Kutatók eddig nem ismert autoimmun betegséget azonosítottak

A Washington Orvostudományi Egyetem kutatói egy olyan, eddig ismeretlen autoimmun betegséget azonosítottak, amely hirtelen fellépő, súlyos izomfájdalommal és -gyengeséggel jár.

Megjelenés: 2019. 07. 21.
Tovább

Módosított HIV-vírussal gyógyítottak meg veleszületett immundefektust amerikai kutatók

Amerikai kutatók az immunrendszer egyik legnagyobb ellenségét, a HIV-vírust használtak fel abban a génterápiában, amellyel nyolc kisgyermeket meggyógyítottak a veleszületett súlyos kombinált immundefektusból (SCID).

Megjelenés: 2019. 07. 01.
Tovább

Immunpszichiátria: az immunrendszer hatása a mentális egészségre

Folyamatosan emelkedik azoknak a betegségeknek a száma, amelyek hátterében a kutatások alátámasztják az immunrendszerrel való kapcsolatot, és az utóbbi időben az immunrendszeri zavarok mentális betegségek kialakulásában játszott szerepe is egyre nagyobb figyelmet kap.

Megjelenés: 2019. 06. 13.
Tovább

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak az SZTE-n

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2019. 03. 20.
Tovább

Súlyosan károsíthatja az e-cigarettázás az immunrendszert

A birminghami egyetem egy új kutatása szerint a sokak szerint ártalmatlan e-cigaretta használata is súlyos egészségügyi károsodást okozhat.

Megjelenés: 2019. 03. 13.
Tovább

Kutatók újabb bizonyítékot találtak a fertőzéses eredetű láz és a daganatos betegségek alacsonyabb incidenciája között

Az orvosi szakirodalom már évtizedek óta gyűjti azokat az esettanulmányokat, amely szerint a fertőzéses eredetű láz és a rákkockázat fordított összefüggésben áll egymással. Az eddig anekdotikus kapcsolatot új kutatási eredmények támasztják alá.

Megjelenés: 2019. 01. 26.
Tovább

A megfelelő D-vitamin szint segíthet a rheumatoid arthritis megelőzésében

A birminghami egyetem kutatói által végzett kutatás feltárta, hogy a megfelelő D-vitamin szint fenntartása hozzájárul a rheumatoid arthritis és hasonló gyulladásos megbetegedések sikeres prevenciójához.

Megjelenés: 2018. 11. 11.
Tovább

Az immunszuppresszáns szerek gátolhatják a Parkinson-kór kialakulását

Amerikai kutatók kísérleti azt igazolják, hogy az immunrendszer működését gátló gyógyszereket szedő betegeknél kisebb a Parkinson-kór kialakulásának a valószínűsége.

Megjelenés: 2018. 10. 09.
Tovább

Agresszív T-sejtek súlyosbíthatják a Parkinson-kórt

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél bizonyos T-sejtek megtámadják és megölik a középagy dopamintermelő idegsejtjeit. Az erről készült német tanulmány a Cell c. szakfolyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2018. 09. 23.
Tovább

Az onkológiai gyógyszerfejlesztés helyzete napjainkban

Az utóbbi évtizedekben jelentős előrehaladást sikerült elérni a daganatos betegségek elleni küzdelem terén. A daganatos halálozás 90-es évekbeli tetőzése óta 26 százalékkal csökkent a rákos betegségek miatti mortalitás, azaz több mint 2,3 millió daganatos halálesetet sikerült megelőzni.

Megjelenés: 2018. 07. 24.
Tovább

Az immunsejtek lehetnek a szívinfarktus kezelésének új terápiás célpontjai

A kaliforniai egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy az immunrendszer meglepő szerepet játszik a szívinfarktus utáni folyamatokban. A kutatás eredményei a szívbetegségek új terápiás eljárásainak kifejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

Tízezer embert érint hazánkban a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Új gyógyszereket engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

2018 februárjában és március első felében az EMA több új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Új sclerosis multiplex elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló, okrelizumab hatóanyagú gyógyszert.

Megjelenés: 2018. 01. 16.
Tovább

Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon támadóvá válik a Bonni Egyetem kutatónak tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2018. 01. 12.
Tovább

Dán tudósok vizsgálják a magát 25 éve kígyóméreggel beoltó rockzenészt

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges "antitestkönyvtárat" a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.

Megjelenés: 2017. 12. 15.
Tovább

Egy nemrég felfedezett vírusmarker segíthet az influenzafertőzés súlyosságának előrejelzésében

A PLOS Pathogens folyóiratban megjelent új kutatás eredményei szerint az influenzavírusok olyan defektív genetikai anyagot tartalmaznak, amely aktiválhatja az immunrendszert, és ezeknek a molekuláknak az alacsonyabb koncentrációja súlyosbíthatja az influenza lefolyását.

Megjelenés: 2017. 10. 25.
Tovább

Új elméleti modell a vérben keringő ellenanyagok jellemzésére

Az immunológiai folyamatok pontosabb megértéséhez járulhatnak hozzá az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport részvételével immár egy évtizede folyó vizsgálatok, amelyek legfontosabb eredményeit a Nature Publishing Group Clinical and Translational Immunology folyóiratában megjelent két közleményben összegezték a kutatók.

Megjelenés: 2017. 03. 03.
Tovább

Ideg-, immun- és izomrendszeri betegségeket kutató program indult Szegeden

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

Megjelenés: 2017. 03. 02.
Tovább