Immunsejtekkel kapcsolatos új felfedezés hozhat áttörést az endometriózis kezelésében

A warwicki egyetem kutatói felfedezték, hogy a makrofágok lényeges szerepet játszanak az endometriózis fájdalom kialakulásában, ami potenciálisan új fájdalomcsillapítási lehetőségek előtt nyithatja meg az utat az endometriózis kezelésében.

hirdetés

Az egyetem kutatócsoportja feltárta, hogy a makrofágok hozzájárulnak az endometriózsis fájdalom hátterében álló idegsejtek növekedésének és aktivitásának stimulációjához, ami a kismedencei régió fokozott fájdalomérzékenységét eredményezi.

A kutatók szerint a makrofágok működése a lokális szignálok hatására módosul, és ez által a betegség következtében az aktivitásuk megváltozik: fokozott számban gyűlnek az endometriózisos léziók köré, és a léziókban is nagy mennyiségben megtalálhatóak.

A betegség-módosított makrofágok sejtkultúráin a kutatók megfigyelték az IGF-1 fokozott termelődését, majd idegsejteken alkalmazva azt találták, az idegek növekedése fokozódott, valamint az aktivitásuk mértéke is növekedett, ami igazolta, hogy a makrofágok által termelt IGF-1 fontos szerepet játszik az endometriózisos fájdalom kialakulásában.

Korábbi kutatások alátámasztották, hogy a makrofágok a krónikus fájdalom más típusaiban is közreműködhetnek, de ez az első vizsgálat, ami az endometriózis esetében igazolja az összefüggést.

A kutatás vezetője szerint az endometriózisos panaszokat a betegek gyakran nem is osztják meg az orvosukkal, mert úgy gondolják, hogy azok a „női problémák” körébe tartoznak, és a kezelőorvos úgysem fogja komolyan venni a tüneteiket. Dr. Greaves szerint a betegség hormonális úton történő kezelése távolról sem optimális, mivel számos mellékhatással járhat, akár a teherbeesést is megakadályozhatja, ezért rendkívül nagy előrelépés lenne egy új, nem hormonális hatásmechanizmusú terápia kifejlesztése.

Világszerte mintegy 176 millió nő szenved endometriózisban, a betegek jelentős részénél szignifikáns kismedencei fájdalom jelentkezik, szövődményei között előfordul a meddőség, kezelési lehetőségei jelenleg korlátozottak: a léziók műtéti beavatkozással eltávolíthatóak, vagy a petefészek hormontermelése gátolható farmakológiai úton.

Forrás: Rachel Forster, Alexandra Sarginson, Atanaska Velichkova, Chloe Hogg, Ashley Dorning, Andrew W. Horne, Philippa T. K. Saunders, Erin Greaves. Macrophage-derived insulin-like growth factor-1 is a key neurotrophic and nerve-sensitizing factor in pain associated with endometriosis. The FASEB Journal, 2019; fj.201900797R DOI: 10.1096/fj.201900797R

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PharmaTimes