Súlyosan károsíthatja az e-cigarettázás az immunrendszert

A birminghami egyetem egy új kutatása szerint a sokak szerint ártalmatlan e-cigaretta használata is súlyos egészségügyi károsodást okozhat.

hirdetés

Az angliai kutatás eredményei szerint az e-cigaretta gőze károsítja a tüdőben lévő immunsejteket és fokozza a gyulladás kockázatát, a kutatók ezért óvatosságra intenek azzal az általánosan elterjedt vélekedéssel szemben, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos.

Az újabb kutatások az e-cigarettázás működését biztosító vaporizálás kockázataira szeretnék felhívni a figyelmet: a birminghami kutatócsoport vezetője, David Thickett szerint a vaporizálás károsítja a létfontosságú immunsejteket a tüdőben és gyulladáskeltő hatása van. 

A kutatók laboratóriumban modellezték a hatást, amit a vaporizálás gyakorol az egészséges tüdősejtekre, és azt találták, hogy a gőz nem csak gyulladást vált ki, hanem citotoxikus hatású is, és csökkenti azoknak az immunsejteknek az aktivitását, amik kiszűrik a káros porrészecskéket, baktériumokat és allergéneket. 

Az angol közegészségügyi szervezet álláspontja szerint az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos, így leszokóknak nem kell habozniuk, ha e-cigarettával akarják kiváltani a korábbi függőségüket. Az eddigi kutatások viszont csak az e-cigarettához használt folyadékok összetételére fókuszáltak, azt is csupán a felmelegítés, használat előtti állapotban vizsgálták. Az egyetemen nyolc nemdohányzó önkéntes tüdősejtjein vizsgálták az e-cigarettázás következményeit. Az e-cigaretta gőzének hatására fokozódott az interleukin-6, a TNF-alfa és a CXCL-8 szekréciója, ami az apoptózis és a sejtnekrózis fokozódását eredményezte.

 

Scott A, Lugg ST, Aldridge K, et al
Pro-inflammatory effects of e-cigarette vapour condensate on human alveolar macrophages

 

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BMJ