Címke: dohányzás

Közös érdekünk: a füstmentes jövő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon – és ez a szám a népességnövekedési előrejelzéseket figyelembe véve 2025-ben is hasonlóan alakul majd.

Megjelenés: 2020. 05. 03. | Frissítve: 2020. 05. 12.
Tovább

Új alternatívákkal a füstmentes jövőért

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már sok minden nem az, aminek korábban gondoltuk. Elérkezett a szemléletváltás ideje, amikor radikálisan megváltozhat az a kép is, amit a dohányzásról eddig alkottunk. A dohányosoknak egyre inkább tenniük kell saját magukért, valamint környezetükért.

Megjelenés: 2020. 04. 03. | Frissítve: 2020. 04. 07.
Tovább

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Az OTSZ Online szerint egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján az 50 évesnél fiatalabb nők körében növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága.

Megjelenés: 2020. 02. 27.
Tovább

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós

Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2019. 06. 12.
Tovább

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás jobban növeli a nők szívrohamkockázatát

A dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás a nőknél jobban emeli a szívroham kockázatát, mint a férfiaknál - állapította meg az Oxfordi Egyetem új kutatása.

Megjelenés: 2019. 05. 27.
Tovább

Az e-cigaretta egy új kutatás szerint mégsem olyan ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

Súlyosan károsíthatja az e-cigarettázás az immunrendszert

A birminghami egyetem egy új kutatása szerint a sokak szerint ártalmatlan e-cigaretta használata is súlyos egészségügyi károsodást okozhat.

Megjelenés: 2019. 03. 13.
Tovább

A dohányzási tilalom hatására javult a vendéglátóiparban dolgozó nők újszülöttjeinek egészsége

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták, hogyan hatott a dohányzás korlátozása a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére.

Megjelenés: 2019. 02. 27.
Tovább

5,8 milliárd forint jut újabb praxiközösségekre, cél a népbetegségek megelőzése

Az egészségügyi alapellátás színvonalának további emelése érdekében, praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2019. 01. 21. | Frissítve: 2019. 01. 30.
Tovább

Baktériumok állhatnak a nyelőcsőrák kialakulásának hátterében

Amerikai kutatók szerint legalább háromféle, a szájüregben előforduló baktériumfaj is közvetlenül hozzájárulhat a nyelőcsőrák kockázatának emelkedéséhez.

Megjelenés: 2018. 12. 23.
Tovább

20 év múlva lehet eredménye az új nemzeti népegészségügyi programnak

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport  - onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok - megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2018. 08. 14.
Tovább

A COPD kezelésének új eredményei alátámasztják a LAMA/LABA-terápia előnyeit

A COPD világszerte egyre jelentősebb egészségügyi probléma, amely a WHO becslése szerint 2030-ra a harmadik legfőbb halálozási okká lép elő. Május 24-25-én vezető pulmonológusok találkoztak a „CEE Respiratory Expert Forum” keretében Bécsben, hogy megvitassák a COPD kezelésének legújabb szempontjait, eredményeit, és hogy ezek mit jelentenek valójában a betegség kezelésében.

Megjelenés: 2018. 06. 05.
Tovább

WHO: a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon

A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodája kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

A napi e-cigarettázás majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát

Az e-cigaretta napi használata majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát egy új, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

Megjelenés: 2018. 02. 26.
Tovább

A COPD által okozott halálozás 12 százalékkal emelkedett 15 év alatt

Egy új tanulmány szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség következtében életüket vesztő emberek száma közel 12 százalékkal nőtt az elmúlt 15 évben.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

A világon minden tizedik halálozás oka a dohányzás

A világon minden tizedik halálozás oka a dohányzás - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a Lancet brit orvosi folyóirat aktuális számában jelent meg.

Megjelenés: 2017. 08. 28.
Tovább

Minden korosztályban egyre gyakoribbak a gyulladásos bélbetegségek

Egyre súlyosabb tünetekkel és egyre korábbi életszakaszban jelentkezik a gyulladásos bélbetegség a hazai lakosság körében. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás a leggyakoribb, mintegy 45 ezer embert érint.

Megjelenés: 2017. 08. 09.
Tovább

A hasnyálmirigyrák gyakorisága, okai és kezelési lehetőségei

A hasnyálmirigyrák miatti halálozás 2017-re át fogja venni az emlőrák „dobogós” helyét Európában. A hasnyálmirigyrák mortalitása sok európai országban emelkedik, becslések szerint jövőre 91500 halálesetet fog okozni ez a daganattípus.

Megjelenés: 2017. 01. 09.
Tovább