Agresszív T-sejtek súlyosbíthatják a Parkinson-kórt

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél bizonyos T-sejtek megtámadják és megölik a középagy dopamintermelő idegsejtjeit. Az erről készült német tanulmány a Cell c. szakfolyóiratban jelent meg.

hirdetés

Világszerte mintegy 4,1 millióan szenvednek Parkinson-kórban. A betegség jellegzetes tünetei a lelassult mozgás, izommerevség, heves remegés és az idő előrehaladtával egyre görnyedtebb testtartás. Kórtani szempontból a mozgászavar oka az agy dopamintermelő idegsejtjeinek fokozatos elhalása.

A betegek középagyában szokatlanul magas T-sejtszámot állapítottak meg a kutatók. Az erlangeni egyetemi klinika ambulanciájával közös vizsgálatban kimutatták, hogy a betegek vérében magasabb volt Th-17-szám, éppúgy, mint az autoimmun-betegségben szenvedők esetében.

Az őssejt kutatók emberi sejtekből sejtkultúrát tenyésztettek: ehhez betegek és egészséges tesztalanyok bőrmintáit használták. A bőrsejteket a kutatók őssejtekké alakították, majd ezek differenciálásával létrehozták a beteghez tartozó középagyi idegsejteket. Az új sejteket ezután ugyanazon beteg T-sejtjeivel érintkeztették.

Az eredmény a következő volt: a Parkinson-kórban szenvedők immunsejtjei nagy mennyiségben támadták meg az idegsejteket. Ez a mechanizmus azonban az egészséges tesztalanyoknál nem volt kimutatható. „A vizsgálattal sikerült bebizonyítani, hogy szerepe, illetve milyen szerepe van Parkinson-kór kialakulásában a T-sejteknek” – mondta a kutatás egyik vezetője. A kutatók azt remélik, hogy középtávon ezen eredmények felhasználásával új kezelési módszereket tudnak kialakítani.

Amerikai kutatók korábbi kísérletei is azt igazolják, hogy az immunrendszer működését gátló gyógyszereket szedő betegeknél kisebb a Parkinson-kór kialakulásának a valószínűsége. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a Parkinson-kór kialakulásában szerepet játszhat az immunrendszer aktivitása, és az immunműködés gyógyszeres terápiával történő gátlása potenciálisan megelőzheti a neurológia rendellenesség kialakulását.

„Már korábban is felmerült az az elképzelés, amely szerint az immunrendszer hozzájárulhat bizonyos neurológiai károsodások kialakulásához. A kutatásunk során azt találtuk, hogy bizonyos típusú immunszuppresszáns hatóanyagokkal való kezelés hatására csökkent a Parkinson-kór kialakulásának a valószínűsége. Az egyik hatóanyag-csoport különösen ígéretesnek tűnik, ezzel mindenképp szeretnénk további vizsgálatokat végezni” – mondta a kutatás vezetője.

 

Referencia: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/96460/Aggressive-T-Zellen-koennen-Parkinson-verstaerken

10.1016/j.stem.2018.06.015

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Deutsches Ärzteblatt International

Ajánlott cikkek