Címke: Parkinson

Zsírsavhossz-mérés lehet a Parkinson-kór kockázatának prediktora

A Northwestern University kutatócsoportja a PNAS folyóiratban közölte új eredményeit, melyek szerint a lizoszómákban található zsírsavláncok hosszának szerepe van abban, hogy a GBA1 mutációval rendelkező betegek egy részénél miért nem alakul ki Parkinson- kór.

Megjelenés: 2021. 12. 21.
Tovább

Szegedi kutatók új eljárást dolgoztak ki az agysejtek működésének vizsgálatára

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a világon egyedülálló új módszert dolgoztak ki az agysejtek élettani működésének vizsgálatára.

Megjelenés: 2021. 02. 11.
Tovább

Egy mesterséges enzim lehet a Parkinson-kór terápiájának kulcsa

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a Parkinson-kór hátterében álló alfa-synuclein a bélrendszerből jut el az agyba, ahol Lewy-testeket alkotva az agysejtek pusztulásához vezet. A Johns Hopkins kutatói most létrehoztak egy olyan mesterséges enzimet, amely megállítja az alfa-synuclein terjedését, és ez által a Parkinson-kór új gyógymódjának eszköze lehet.

Megjelenés: 2021. 01. 06.
Tovább

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy idős betegnek Szegeden

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek szerdán a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában elsőként alkalmazott eljárás az agyi elektromos aktivitás valósidejű detektálására és rögzítésére is alkalmas.

Megjelenés: 2020. 01. 22.
Tovább

Neurológiai betegségek elleni új molekulákkal kapcsolatos kutatási eredmények

Jelenleg több mint 500 gyógyszer fejlesztése van folyamatban különböző neurológiai betegségek kezelésére. A neurológiai zavarok közé több mint 1000 olyan betegség tartozik, amelyek az agyat és az idegrendszert érintik, és ezek a betegségek mintegy 100 millió embert érintenek az Egyesült Államokban, ami a lakosság közel egyharmada.

Megjelenés: 2019. 09. 16.
Tovább

Parkinson-kórban szenvedők mozgását javították kanadai kutatók egy új kezeléssel

Már a szabadban is tudnak sétálni korábban otthonukhoz kötött Parkinson-kóros páciensek kanadai kutatók egy új kezelésének köszönhetően - számolt be a szakértők szerint nagy reményekre okot adó eredményekről a BBC News.

Megjelenés: 2019. 06. 06.
Tovább

A Parkinson-kórral kapcsolatos legújabb kutatási eredmények

1990 és 2015 között a Parkinson-kórban szenvedő betegek száma megduplázódott, mára eléri a 6 milliót. A népesség öregedése miatt ez a szám 2040-re ismét meg fog duplázódni, amihez hozzájárul az iparosodás terjedésének fokozódása és a várható élettartam növekedése.

Megjelenés: 2019. 05. 07.
Tovább

Parkinson-kór pandémia fenyegeti az emberiséget

Az emberiség történetének nagy részében a Parkinson-kór ritka betegségnek számított, de a demográfiai változások és az iparosodás káros hatásainak következtében egyre valószínűbb egy globális Parkinson-kór pandémia kialakulása.

Megjelenés: 2019. 05. 04.
Tovább

Kulcsfontosságú tényezőt azonosítottak a Parkinson-kór kialakulásában

Kutatók azonosítottak egy olyan molekulát, amely fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kialakulásában. A felfedezés új terápiás lehetőségek kifejlesztésében nyújthat támpontot, illetve a korai diagnózis és a prevenció terén is áttörést hozhat.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

A vakbél eltávolítása összefüggésben van a Parkinson-kór kockázatával

Svéd és amerikai kutatók újszerű összefüggést fedeztek fel a gasztrointesztinális gyulladás, ezen belül is a vakbélgyulladás és az vakbél eltávolítása, illetve a Parkinson-kór eredete között.

Megjelenés: 2019. 03. 15. | Frissítve: 2019. 03. 14.
Tovább

A kávéfogyasztás védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen - írta a ScienceDaily.com online tudományos portál.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Parkinson-kórt okozhat egy gyomorból felszívódó toxin

Egy alacsony dózisú növényvédőszer és a lektin nevű proteinek kombinációja parkinsonismust válthat ki azt követően, hogy a toxin a gasztrointesztinális traktusból eljut az agyba.

Megjelenés: 2019. 01. 02.
Tovább

A kalciumszint befolyásolhatja a Parkinson-kór kialakulását

Egy új kutatás eredményei szerint a kalcium túl magas szintje hozzájárulhat az olyan toxikus lerakódások kialakulásához, amelyek a Parkinson-kór fő jellemzői.

Megjelenés: 2018. 12. 24.
Tovább

Parkinson-kórra utalhat a REM-fázis alatti fokozott izommozgás

Aktívabb az ember álmában, mint eddig vélték: még az egészséges emberek izmai is sokat mozognak - állapították meg az Innsbrucki Egyetem kutatói.

Megjelenés: 2018. 10. 24. | Frissítve: 2018. 10. 29.
Tovább

Az immunszuppresszáns szerek gátolhatják a Parkinson-kór kialakulását

Amerikai kutatók kísérleti azt igazolják, hogy az immunrendszer működését gátló gyógyszereket szedő betegeknél kisebb a Parkinson-kór kialakulásának a valószínűsége.

Megjelenés: 2018. 10. 09.
Tovább

Agresszív T-sejtek súlyosbíthatják a Parkinson-kórt

Parkinson-kórban szenvedő betegeknél bizonyos T-sejtek megtámadják és megölik a középagy dopamintermelő idegsejtjeit. Az erről készült német tanulmány a Cell c. szakfolyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2018. 09. 23.
Tovább

Új migrénellenes hatóanyagot fejlesztenek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével dolgoztak ki új technológiát az anyarozs gombaparazita egyik vegyületének az eddiginél hatékonyabb kinyerésére. A speciális hatóanyagot migrénes fájdalomcsillapító hatású készítmények alapanyagaként használja a gyógyszeripar.

Megjelenés: 2018. 07. 23.
Tovább

Újdonságok a neurológiában

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben.

Megjelenés: 2018. 06. 11.
Tovább

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon

Először végeztek agyműtétet robot segítségével Magyarországon. A ROSA nevű, csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy páciens fejébe az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI).

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

Megjelenés: 2017. 10. 21.
Tovább

Enyhítheti a Parkinson-kór tüneteit a metformin

A tübingeni egyetem kutatói azonosítottak egy olyan proteint, amely fontos szerepet játszik a sejtek energiaegyensúlyában. Ennek a proteinnek a hiányában az energiaegyensúly felborul, ami sejthalálhoz és a Parkinson-kór kialakulásához vezet.

Megjelenés: 2017. 09. 06.
Tovább

Diabéteszgyógyszerrel fékezték meg a Parkinson-kórt brit kutatók

A 2-es típusú diabéteszre adott gyógyszerrel állították meg a Parkinson-kór előrehaladását brit kutatók egy kísérletben - írja a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2017. 08. 04.
Tovább

Károsodott agysejtekkel lehet összefüggésben az Alzheimer-kór terjedése

Egy új kutatás szerint az Alzheimer-kór, Parkinson és más neurodegeneratív betegségek kórosan működő agysejtekkel lehetnek összefüggésben, amelyek toxikus proteineket termelnek, és ez által megbetegítik a környező sejteket.

Megjelenés: 2017. 06. 19.
Tovább

Hatásos lehet a Parkinson-kórral szemben egy vastagbélrák elleni szer

A University of Leicester kutatói szerint a Parkinson-kór bizonyos formáiban szenvedő betegeknél előnyös lehet egy daganatellenes gyógyszer alkalmazása.

Megjelenés: 2017. 03. 22.
Tovább

Új Parkinson-ellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség az Ongentys forgalomba hozatalát. Az új készítmény hatóanyaga az opikapon, adjuváns kezelésre javallott a levodopa/DOPA dekarboxiláz (DDC) gátlókat tartalmazó készítmények mellett a Parkinson-kóros és az említett kombinációkra nem stabilizálódó dózis-végi (end-of-dose) motoros fluktuációkat mutató betegeknél.

Megjelenés: 2016. 07. 06.
Tovább