További cikkek a Neurológia rovatból

A koronavírus-fertőzés a dopamintermelő neuronok öregedését okozhatja

A dopamintermelő neuronok öregedése a Parkinson-kór fő jellemzője.

hirdetés

Új kutatási eredmények szerint a SARS-CoV-2 képes megfertőzni a dopamintermelő neuronokat, ami az idegsejtek öregedését váltja ki.

A hosszú Covid-ban szenvedő betegeket ezért monitorozni kell a Parkinson-kórhoz kapcsolódó tünetek kialakulásának fokozott kockázata miatt, mivel a dopamintermelő neuronok öregedés a Parkinson-kór legfontosabb kiváltó oka.

A vizsgálat kimutatta, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött dopamin neuronok működése leáll, és olyan kémiai jeleket küldenek, amelyek gyulladást okoznak, és öregedést váltanak ki, melynek eredményeként a sejtek elveszítik a növekedési és osztódási képességüket.

Miután több sejttípust generáltak emberi őssejtekből, és megvizsgálták a SARS-CoV-2-vel fertőzött betegek mintáit, a kutatók azt találták, hogy a vírusnak kitett dopamintermelő neuronok 5%-a volt fertőzött. Transzkripciós profilalkotás segítségével a kutatók felfedezték, hogy csak a dopaminsejteknél aktiválódott az öregedési útvonal.

A kutatók három, már számos betegség, köztük motoros neuronbetegség, cukorbetegség és daganatos betegségek kezelésére engedélyezett gyógyszert teszteltek és azonosítottak, a riluzolt, a metformint és az imatinibet, hogy megtalálják azt, amely vagy megakadályozta a SARS-CoV-2 fertőzést, vagy meggátolja az öregedési útvonal aktiválódását a fertőzött dopamintermelő neuronokban.

Dr. Chen hozzátette: „Ez a projekt annak vizsgálatával indult, hogy a különböző szervek különböző típusú sejtjei hogyan reagálnak a SARS-CoV-2 fertőzésre. Tüdősejteket, szívsejteket, hasnyálmirigy béta-sejteket teszteltünk, de az öregedési útvonal csak a dopamintermelő neuronokban aktiválódik.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

PharmaTimes

Ajánlott cikkek