Címke: neurológia

Fővárosi kórházakból vezényelnek neurológusokat Ceglédre

A ceglédi kórház jelezte, hogy „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt nehézségekbe ütközik a neurológiai ellátás, ezért kért - és kapott - segítséget.

Megjelenés: 2024. 05. 12.
Tovább

A koronavírus-fertőzés a dopamintermelő neuronok öregedését okozhatja

A dopamintermelő neuronok öregedése a Parkinson-kór fő jellemzője.

Megjelenés: 2024. 03. 08. | Frissítve: 2024. 03. 08.
Tovább

Április végéig visszamenőleg is lehet kérni az ingyenes SMA-szűrést

A január 1. és február 29. között született babák térítésmentes szűrését utólag is lehet kérni, legfeljebb április végéig a a védőnőnél, a házi gyermekorvosnál.

Megjelenés: 2024. 03. 04.
Tovább

Új hatóanyag engedélyezését javasolta az EMA amyotrophiás lateralsclerosis kezelésére

Az EMA javasolta az amyotrophiás lateralsclerosisban szenvedő felnőtt betegek kezelésére szolgáló új terápia forgalomba hozatali engedélyének kiadását az Európai Unióban.

Megjelenés: 2024. 02. 26.
Tovább

Leállítja a minisztérium az újszülöttkori SMA-szűrést

Vasárnap éjfélkor leáll az újszülöttkori SMA-szűrés – tudta meg az RTL Híradó. Az SMA Egyesület levélben kéri, hogy folytatódhasson a program.

Megjelenés: 2023. 12. 31.
Tovább

Neurológiai betegségek elleni új molekulákkal kapcsolatos kutatási eredmények

Jelenleg több mint 500 gyógyszer fejlesztése van folyamatban különböző neurológiai betegségek kezelésére. A neurológiai zavarok közé több mint 1000 olyan betegség tartozik, amelyek az agyat és az idegrendszert érintik, és ezek a betegségek mintegy 100 millió embert érintenek az Egyesült Államokban, ami a lakosság közel egyharmada.

Megjelenés: 2019. 09. 16.
Tovább

Parkinson-kórt okozhat egy gyomorból felszívódó toxin

Egy alacsony dózisú növényvédőszer és a lektin nevű proteinek kombinációja parkinsonismust válthat ki azt követően, hogy a toxin a gasztrointesztinális traktusból eljut az agyba.

Megjelenés: 2019. 01. 02.
Tovább

Magyar kutatók fedeztek fel egy új agysejt-típust

Szegedi kutatócsoport fedezett fel egy olyan speciális neuront, ami az eddigi ismeretek szerint csak az emberi agyban található meg. Az új felfedezés segíthet az emberi agy egyedülálló működésének mélyebb megértésében.

Megjelenés: 2018. 08. 29.
Tovább

Egyedülálló embriológiai kutatás a Debreceni Egyetemen

Hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre? - erre a kérdésre keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai egy világszinten egyedülálló embriológiai kutatásban. Eredményeik akár egyes neurodegeneratív betegségek terápiájához is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 07. 19.
Tovább

Előrelépés az agykutatás új területén

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

Megjelenés: 2018. 07. 13.
Tovább

Újdonságok a neurológiában

A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben.

Megjelenés: 2018. 06. 11.
Tovább

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik az Országos Gyermek Neuropathia Centrum - tájékoztatta az egri gyógyító intézmény az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 04. 04.
Tovább

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói

Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, az eszköz a nagyon közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani a rohamokat a páciensekben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2018. 02. 02.
Tovább

Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében

Több mint kétévnyi kutatómunkával sikerült azonosítani azt a gént, amely felelős lehet egy igen szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásában – mondja a Nemzeti Agykutatási Program során elért, az EMBO Molecular Medicine szaklapban publikált eredményüket ismertetve Dr. Molnár Mária Judit.

Megjelenés: 2017. 11. 19.
Tovább

Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

Megjelenés: 2017. 10. 21.
Tovább

Precíziós módszerrel követhető nyomon a dopamin szintje az agyban

AZ MIT kutatói kidolgoztak egy módszert az agyban található dopamin mennyiségének meghatározására, amely sokkal pontosabb, mint a korábbi eljárások, és lehetővé teszi a tudósok számára, hogy betekintést nyerjenek a dopaminnak a tanulásban, emlékezésben és érzelmekben játszott szerepére.

Megjelenés: 2017. 06. 06.
Tovább

A perifériás idegrendszeri megbetegedések új diagnosztikus lehetőségeit dolgozták ki a Neurológiai Klinikán

A betegellátásban azonnal hasznosuló vizsgálatokat végez a Neurológiai Klinika Nemzeti Agykutatási Program (NAP) B alprogramja keretében működő kétfős kutatócsoportja.

Megjelenés: 2017. 05. 04.
Tovább