További cikkek a Neurológia rovatból

Leállítja a minisztérium az újszülöttkori SMA-szűrést

Vasárnap éjfélkor leáll az újszülöttkori SMA-szűrés – tudta meg az RTL Híradó. Az SMA Egyesület levélben kéri, hogy folytatódhasson a program.

hirdetés

Szakemberek szerint az idő kulcsfontosságú ennél a genetikai betegségnél. Minél hamarabb elkezdik a terápiát, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg gyerek is kortársaihoz hasonlóan fejlődjön. 2022 novemberében elindult egy kutatási program az újszülöttkori SMA-szűrésre; az ingyenes és önkéntes szűréssel már 9 csecsemőnél sikerült kiszűrni a betegséget és így megkezdeni pár naposan a kezelést. Az év végén azonban leáll a program – tudta meg az RTL Híradó. Így már csak a vasárnap éjfélig megszületett gyerekeknél lehet kérni a vizsgálatot.

– A kezelőorvosoktól értesültünk, hogy a szűrés befejeződik december 31-én. Azt hittem, hogy elindult valami, ami innentől kezdve már halad a maga útján, de nem – mondta a Híradónak Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke. Az egyesület ezért levelet írt az országos kórházi főigazgatóságnak, amiben kérték, hogy támogassák a program folytatását. A szűrőprogramra eddig mintegy 400 millió forintot költöttek, most feldolgozzák a szűrések adatait, és ezek alapján döntenek a folytatásról, közölte a Belügyminisztérium.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RTL.hu

Ajánlott cikkek