További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Fővárosi kórházakból vezényelnek neurológusokat Ceglédre

A ceglédi kórház jelezte, hogy „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt nehézségekbe ütközik a neurológiai ellátás, ezért kért - és kapott - segítséget.

hirdetés

Nincs elég neurológus a ceglédi Toldy Ferenc kórházban, ezért a budapesti Bajcsy-Zsilinszky és a Jahn Ferenc Kórházakból rendelnek ki orvosokat. A hírt megerősítette a három érintett kórházat irányító Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója, Fodor Attila. Mint írta, a ceglédi kórház jelezte, hogy „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt nehézségekbe ütközik a neurológiai ellátás, ezért kért - és kapott - segítséget. „Ennek megfelelően június 30-ig a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetből összesen – heti váltásban – napi 1-1 fő működik közre a ceglédi neurológiai ellátásban.”

Az orvosokat csütörtökön értesítették az átvezénylésről, péntekre kellett leadni a listát arról, ki melyik időszakot tudja vállalni május 15-től. „Hivatalos kirendelő határozat még nincs, de a beosztásunk már megvan” - fogalmazott egy névtelenséget kérő orvos forrás péntek dél körül. Az ilyen gyors tempó problémás, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendelete azt írja el, a kirendelés előtt legalább 10 munkanappal írásban kell tájékoztatni az érintettet. Itt viszont nem maradt ennyi idő.

Az ügyben megkeresték az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, akik azt írták, ez egy teljesen megszokott eljárás az egészségügyben - lényegében helyettesítésről van szó -, a lépés pedig a betegek kényelmét szolgálja. Az OKFŐ is úgy látja, a két fővárosi intézményben sem okoz majd ellátási zavart. A levél szerint a döntést a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője hozta meg. Más források szerint június 30-ával megszűnik a ceglédi neurológiai osztály, de az OKFŐ azt írta, „jelenleg nincs tudomásuk” erről, a cél az, hogy a jövőben is folyamatosan biztosított legyen az ellátás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Ajánlott cikkek