További cikkek a Neurológia rovatból

Április végéig visszamenőleg is lehet kérni az ingyenes SMA-szűrést

A január 1. és február 29. között született babák térítésmentes szűrését utólag is lehet kérni, legfeljebb április végéig a a védőnőnél, a házi gyermekorvosnál.

hirdetés

Térítésmentesen visszamenőleg is kérhetik a 2024 január elseje után született csecsemők szülei április végéig az ingyenes SMA-szűrést – derül ki a Népszava birtokába került szakmai tájékoztatóból, amit Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, valamint a szűrésre kijelölt Semmelweis Egyetem és Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának igazgatói jegyeznek. Ez a dokumentum érkezett meg a hétvégén a hazai szülészetekre, az újszülött és perinatális intenzív osztályokra, a házi- és házi gyermekorvosokhoz, továbbá az otthonszülést vezető szakemberekhez.

A tájékoztató szerint a január 1. és február 29. között született babák térítésmentes szűrését utólag is lehet kérni, legfeljebb április végéig a a védőnőjüknél, a házi gyermekorvosnál. A vizsgálat elvégzéséhez a szülőknek ki kell tölteniük egy beleegyező és egy adatvédelmi nyilatkozatot. A március elseje után születettek SMA-szűrése abban az intézményben kérhető, ahol a baba megszületett, illetve a kötelező anyagcsereszűréshez is leveszik a mintát. A vizsgálat elvégzésének feltétele, hogy a szűrőpapíron jelezni kell, a szülők kérik a vizsgálatot.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava

Ajánlott cikkek