Egy mesterséges enzim lehet a Parkinson-kór terápiájának kulcsa

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a Parkinson-kór hátterében álló alfa-synuclein a bélrendszerből jut el az agyba, ahol Lewy-testeket alkotva az agysejtek pusztulásához vezet. A Johns Hopkins kutatói most létrehoztak egy olyan mesterséges enzimet, amely megállítja az alfa-synuclein terjedését, és ez által a Parkinson-kór új gyógymódjának eszköze lehet.

A kutatás eredményei a Nano Today folyóiratban jelentek meg.

A mesterséges enzimek, amelyek platina és réz nanorészecskés kombinációjából (PtCu bimetallikus nanoötvözet) állnak, rendkívül erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidáns képesség mértéke nagyrészt a ötvözet összetételétől függ.

"A reaktív oxigénvegyületek által okozott oxidatív stressz elkerülhetetlen, és mértéke az életkor előrehaladtával folyamatosan növekszik, főként bizonyos folyamatok, mint például a fehérjelebomlás lelassulása miatt" - mondta a kutatás vezető munkatársa, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neurológus professzora. "Ez alátámasztja az antioxidánsok fontosságát, mivel Parkinson-kórban a reaktív oxigénvegyületek elősegítik az alfa-synuclein terjedésést, ami a tünetek rosszabbodásához vezet."

Az agyba történő beinjekciózást követően a nanoenzimek feltakarítják a reaktív oxigénvegyületeket, felfalva azokat, és így megelőzik a neuronok károsodását. A nanoemzimek a kataláz és szuperoxid-dizmutáz enzimeket utánozzák, amelyek a szervezetben természetes módos is megtalálhatóak.

A kutatásban alkalmazott modellben a nanoenzimek csökkentették az alfa-synuclein által okozott patológiás folyamatok mértékét, gátolták a neurotoxicitást, valamint megakadályozták, hogy az alfa-synuclein egyik sejtből átjusson a másikba, illetve a substantia nigra területéről a dorsalis striatumba, amelyek a középagy mozgást és gondolkozást befolyásoló részei.

Mao professzor régóta együttműködik az egyetem egy másik munkatársával, aki nemrég újabb bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy az alfa-synuclein a vagus ideg mentén jut el a bélrendszerbő az agyba. Mao professzor reményei szerint a két kutatás eredményeit össze tudják kapcsolni, és ez alapot biztosíthat a Parkinson-kór gyógymódjának kifejlesztéséhez.

"Tudjuk, hogy a nanoemzimek működnek, ha közvetlenül az agyba injekciózzuk őket. Most azt szeretnénk feltárni, hogy a betegség progresszióját is gátolják-e, amit a patogén alfa-synuclein bélrendszerből való kijutása okoz."

 

Forrás: Yu-Qing Liu et al. Nanozyme scavenging ROS for prevention of pathologic α-synuclein transmission in Parkinson's disease, Nano Today (2020). DOI: 10.1016/j.nantod.2020.101027

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical express

Ajánlott cikkek