Kulcsfontosságú tényezőt azonosítottak a Parkinson-kór kialakulásában

Kutatók azonosítottak egy olyan molekulát, amely fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kialakulásában. A felfedezés új terápiás lehetőségek kifejlesztésében nyújthat támpontot, illetve a korai diagnózis és a prevenció terén is áttörést hozhat.

A Purdue Egyetem kutatói egy olyan vegyületet fedeztek fel, ami a Parkinson-kór által érintett agyszövetben akkumulálódik. A kutatócsoport szerint az akrolein, ami a zsírmetabolizmus mellékterméke, fokozza az alfa-synuclein lerakódását. Az alfa-synuclein a substantia nigra területén lerakódva elpusztítja a sejtmembránt, ami végül a neuronok pusztulását okozza.

A kutatás vezetője szerint ez az első olyan vizsgálat, amely igazolta, hogy az akrolein szintjének csökkentése állatkísérletes modellben lelassítja a betegség progresszióját. Az akrolein szerepét sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok is alátámasztották.

A kutatás összefoglalója a Molecular and Cellular Neuroscience folyóiratban jelent meg.

A Parkinson-kór világszerte 7-10 millió embert érint, az Egyesült Államokban a 14. halálozási ok és a 2. neurológiai halálok az Alzheimer-kór mögött.

Ha további vizsgálatokkal sikerül alátámasztani, hogy az akrolein közvetlen hatással van a neuronok pusztulására, lehetővé válhat a betegség még korábbi diagnosztizálása és a progresszió lelassítása.

A kutatás másik fontos eredménye, hogy sikerült enyhíteni, sőt visszafordítani a Parkinson-kór tüneteit mind állatkísérletekben, mind sejttenyészetekben az által, hogy hidralazint alkalmaztak. Az eredetileg vérnyomáscsökkentőként törzskönyvezett hidralazin megköti az akroleint, és eltávolítja azt a szervezetből.

A kutatás vezetője szerint a hidralazin előnye, hogy nincsenek toxikus hatásai, viszont találni kell egy olyan dózist, ami hatékony a Parkinson-kór ellen, de nem okoz jelentős vérnyomáscsökkenést.

A kutatók más molekulákat is vizsgálnak, amelyek hasonló hatásúak lehetnek, és azonosítottak is több lehetséges vegyületet, amelyek csökkentik az akrolein szinjét, de nem befolyásolják a vérnyomást.

A Parkinson-kór korai diagnózisa kritikus fontosságú, mivel a tünetek gyakran csak az után jelentkeznek, hogy a substantia nigra sejtjeinek az 50 százaléka már elpusztult. A korai diagnózis kulcsa az akrolein akkumulációját jelző biomarker azonosítása vizelet- vagy vérvizsgálat segítségével.

„A célunk az, hogy a közeljövőben képesek legyünk kimutatni ezt a toxint évekkel a tünetek jelentkezése előtt, és minél hamarabb megkezdhető legyen a terápia. Reményeink szerint akár teljesen meg is tudjuk akadályozni a Parkinson-kór teljes kifejlődését.”

Egy 2017-es kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport azt fedezte fel, hogy a salbutamol akár 50 százalékkal csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Az eredmények alapján a salbutamol más mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását, mint a hidralazin, ami lehetővé teszi a két hatóanyag kombinációban történő alkalmazását a jobb terápiás hatás érdekében.

Abeje Ambaw et al. Acrolein-mediated neuronal cell death and alpha-synuclein aggregation: Implications for Parkinson's disease, Molecular and Cellular Neuroscience (2018). DOI: 10.1016/j.mcn.2018.01.006

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek