Címke: neurodegeneratív

Kulcsfontosságú tényezőt azonosítottak a Parkinson-kór kialakulásában

Kutatók azonosítottak egy olyan molekulát, amely fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kialakulásában. A felfedezés új terápiás lehetőségek kifejlesztésében nyújthat támpontot, illetve a korai diagnózis és a prevenció terén is áttörést hozhat.

Megjelenés: 2019. 04. 16.
Tovább

Egyedülálló embriológiai kutatás a Debreceni Egyetemen

Hogyan hat az ultrahangvizsgálat a fejlődő idegrendszerre? - erre a kérdésre keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai egy világszinten egyedülálló embriológiai kutatásban. Eredményeik akár egyes neurodegeneratív betegségek terápiájához is hozzájárulhatnak.

Megjelenés: 2018. 07. 19.
Tovább

Az SZTE-n is elérhető az új módszer az Alzheimer-kór korai diagnosztizálására

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben diagnosztizálják – lassítható.  

Megjelenés: 2018. 07. 12.
Tovább

Új potenciális fájdalomcsillapítót fedeztek fel kutatók

A texasi egyetem kutatócsoportja egy olyan erős hatású fájdalomcsillapító molekulát fedezett fel, ami egy eddig nem ismert jelátviteli mechanizmuson keresztül fejti ki a hatását.

Megjelenés: 2017. 08. 23.
Tovább

Károsodott agysejtekkel lehet összefüggésben az Alzheimer-kór terjedése

Egy új kutatás szerint az Alzheimer-kór, Parkinson és más neurodegeneratív betegségek kórosan működő agysejtekkel lehetnek összefüggésben, amelyek toxikus proteineket termelnek, és ez által megbetegítik a környező sejteket.

Megjelenés: 2017. 06. 19.
Tovább

Új reményt adhat a gyulladásos betegségben szenvedőknek egy kutatás

A queenslandi egyetem kutatói felfedeztek egy új molekuláris triggert, ami a gyulladásos folyamatok gátlásán keresztül a rheumatoid arthritisz, gyulladásos bélbetegség és neurodegeneratív betegségek új kezelési lehetőségeinek kidolgozása előtt nyithat utat.

Megjelenés: 2017. 01. 31.
Tovább