További cikkek a Gasztroenterológia rovatból

A vakbél eltávolítása összefüggésben van a Parkinson-kór kockázatával

Svéd és amerikai kutatók újszerű összefüggést fedeztek fel a gasztrointesztinális gyulladás, ezen belül is a vakbélgyulladás és az vakbél eltávolítása, illetve a Parkinson-kór eredete között.

hirdetés

Az appendectomián fiatal korban átesett betegeknél a kutatás szerint csökkent a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, ami a kutatók szerint a vakbélben lerakódó fehérjetípusra vezethető vissza.

A szakemberek már régóta feltételezték a gasztrointesztinális rendszer és a Parkinson-kór közötti kapcsolat létezését, többek között különböző emésztőrendszeri panaszok megjelenése alapján, amelyek nagyon gyakran a Parkinsonos tünetek és a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt jelentkeztek.

A kutatás vezetője szerint az új kutatási eredmények nagy előrelépést jelentenek, és alátámasztják, hogy a vakbél közreműködik azokban az immunrendszeri folyamatokban, amelyek a gasztrointesztinális gyulladások hátterében állnak. A kutatók szerint a bélben élő baktériumok bizonyos fajtái szintén befolyásolhatják a Parkinson-kór kialakulását.

Régóta folynak kutatások azzal a céllal, hogy a bélrendszer és Parkinson-kór közötti összefüggést feltárják – ezzel kapcsolatban számos hipotézis látott napvilágot, amelyek közül a legelterjedtebb szerint a Parkinson-kór kialakulásának hátterében álló alfa-synuclein nevű protein a gasztrointesztinális idegrostokból a vagus idegen keresztül eljut az agyba, és ott kóros elváltozásokat indukál.

Más kutatási eredmények is alátámasztják ezt az elméletet: a vagotomián átesett betegeknél alacsonyabb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Néhány kisebb vizsgálat szintén az appendectomia protektív hatására utalt, de az eredmények ellentmondásosak voltak.

Az új kutatás során először 1,7 millió beteg - több mint 91 millió személy-évet jelentő - kórtörténetét elemezték, és az eredmények szerint az appendectomián átesett betegeknél 19 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson-kór kockázata. További elemzések szerint azoknál a betegeknél, akik fiatal korban átestek appendectomián, de mégis kialakult náluk Parkinson-kór, a Parkinsonos tünetek néhány évvel később jelentek meg, mint más, hasonló életkorú betegeknél.

Ezt követően a kutatók 48, nem Parkinsonos személytől vettek appendix szövetmintát, akik közül 46 esetben találtak a vakbélben alfa-synucleint. A kóros fehérjét ugyanakkor Parkinson-betegek appendixében is kimutatták, így igazolódott az, hogy a protein jelenléte önmagában nem kiváltó oka a betegségnek. A kutatóknak már csak azt a lépcsőt kell azonosítaniuk, ami bizonyos esetekben hozzájárul a Parkinson-kórt okozó neurológiai elváltozások kifejlődéséhez.

Fordította: Dr. Kaló Anna

B.A. Killinger el al., "The vermiform appendix impacts the risk of developing Parkinson's disease," Science Translational Medicine (2018). stm.sciencemag.org/lookup/doi/ … scitranslmed.aar5280

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek