Címke: gyulladás

A gyulladásos bőr- és bélbetegségek okait vizsgáló kutatási program zárult le az SZTE vezetésével

A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét föltérképező 1,5 milliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósított, ötéves országos kutatási program zárult le - tájékoztatta a konzorciumot vezető Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Mit tesz a koronavírus az aggyal? Magyar kutatók új kezelési módszereket keresnek

A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dénes Ádám és kutatótársai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

Megjelenés: 2020. 05. 13.
Tovább

Több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek Kínában a koronavírus gyógymódjának megtalálására

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Megjelenés: 2020. 02. 18.
Tovább

Immunpszichiátria: az immunrendszer hatása a mentális egészségre

Folyamatosan emelkedik azoknak a betegségeknek a száma, amelyek hátterében a kutatások alátámasztják az immunrendszerrel való kapcsolatot, és az utóbbi időben az immunrendszeri zavarok mentális betegségek kialakulásában játszott szerepe is egyre nagyobb figyelmet kap.

Megjelenés: 2019. 06. 13.
Tovább

Az elhízás káros hatással van a kognitív képességekre

Egy új kutatás szerint az elhízás károsítja a vér-agy gátat, ami a különböző kognitív képességek, például tanulási képességek és memória romlásához vezethet.

Megjelenés: 2019. 05. 14.
Tovább

A vakbél eltávolítása összefüggésben van a Parkinson-kór kockázatával

Svéd és amerikai kutatók újszerű összefüggést fedeztek fel a gasztrointesztinális gyulladás, ezen belül is a vakbélgyulladás és az vakbél eltávolítása, illetve a Parkinson-kór eredete között.

Megjelenés: 2019. 03. 15. | Frissítve: 2019. 03. 14.
Tovább

A székletben található vér többféle súlyos betegség jele lehet

Skót kutatók szerint a székletben megjelenő vér nem csak a vastagbélrák előjele és ez által a prevenció eszköze lehet, hanem más, potenciálisan halálos kimenetelű betegségekben is előfordulhat, például érrendszeri, légúti, vérképzőszervi vagy hormonális elváltozásokban.

Megjelenés: 2019. 01. 05.
Tovább

Súlyos szövődményeket okozhat az orrpolip, ha nem kezelik időben

A krónikus melléküreg-gyulladások ötödénél alakulhatnak ki orrpolipok, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem daganatos, hanem gyulladásos elváltozások, kialakulásukban genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak.

Megjelenés: 2018. 12. 15.
Tovább

A megfelelő D-vitamin szint segíthet a rheumatoid arthritis megelőzésében

A birminghami egyetem kutatói által végzett kutatás feltárta, hogy a megfelelő D-vitamin szint fenntartása hozzájárul a rheumatoid arthritis és hasonló gyulladásos megbetegedések sikeres prevenciójához.

Megjelenés: 2018. 11. 11.
Tovább

Kétélű kard lehet a daganatellenes terápia

A Harvard Medical School kutatói azt fedezték fel, hogy a kemoterápiás kezeléssel vagy más daganatellenes terápiával elpusztított tumorsejtek maradványai egy gyulladásos reakció indukálásán keresztül stimulálják a daganat növekedését.

Megjelenés: 2018. 11. 02.
Tovább

Őssejtekből növesztett új immunrendszer lehet a Crohn-betegség új gyógymódja

Elindult egy új klinikai vizsgálat, amelyben őssejt-transzplantátumok segítségével gyógyítanák a Crohn-betegséget, az által, hogy a betegekben teljesen új immunrendszert építenek fel.

Megjelenés: 2018. 10. 18.
Tovább

Az ekcéma új gyógymódját keresik a Debreceni Egyetem kutatói

Az atópiás ekcéma új terápiás lehetőségeit keresik a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszékén. A gyakori bőrbetegség kezelésében hatásos lehet a szénanáthára kifejlesztett immunterápia – derült ki az egyik kutatásból.

Megjelenés: 2018. 07. 27.
Tovább

Gyulladásos bélbetegséget okozhatnak egyes antidiabetikumok

Egy kutatás szerint a dipeptidil-peptidáz-4 inhibitor csoportba tartozó antidiabetikumok fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát.

Megjelenés: 2018. 06. 12.
Tovább

Meglepő szerepe van a vérlemezkéknek az immunválaszban

Kanadai kutatók szerint a vérlemezkék sokkal fontosabb szerepet játszanak az immunrendszer működésében, mint ahogyan azt eddig gondolták. A véralvadásban és sebgyógyulásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek a különböző patogénekre adott immunválaszban is.

Megjelenés: 2018. 05. 04.
Tovább

Bizonyos fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek az elhízásnál a szívinfarktus és stroke szempontjából

Egy átfogó kutatás alátámasztotta, hogy a hospitalizációt igénylő fertőzések egyes típusai szignifikánsan növelhetik a szívinfarktus, a stroke és hosszú távon a halálozás veszélyét.

Megjelenés: 2018. 03. 13. | Frissítve: 2018. 03. 14.
Tovább

Új gyógyszereket engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

2018 februárjában és március első felében az EMA több új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Az egészségtelen étrend hosszú távon agresszívebbé teszi az immunrendszert

Az immunrendszer hasonlóan reagál a magas zsír-, cukor- és kalóriatartalmú étrendre, mint a bakteriális fertőzésekre, a szervezet védekező rendszere hosszú távon támadóvá válik a Bonni Egyetem kutatónak tanulmánya szerint.

Megjelenés: 2018. 01. 12.
Tovább

Az asztmás rohamok kezelésének új útvonalát fedezték fel

Az asztmás rohamok hátterében lévő mechanizmusok vizsgálata új potenciális kezelési lehetőséget tárt fel, ami akár a prevencióban is alkalmazható lehet.

Megjelenés: 2017. 12. 13.
Tovább

Hetvenöt éves évfordulóját ünnepelte a Pulmonológiai Klinika

Egész napos továbbképzéssel ünnepelte fennállásának 75 éves évfordulóját a Pulmonológiai Klinika. Az ország első Tüdőgyógyászati Tanszékét a klinika jelenlegi épületében hozták létre 1942-ben, akkoriban még elsősorban a TBC elleni küzdelem jegyében.

Megjelenés: 2017. 12. 07.
Tovább

Ígéretes az arthritis elleni szer hatása colitis ulcerosa kezelésében

Egy új kutatás szerint azoknál a közepesen súlyos és súlyos colitis ulcerosában szenvedő betegeknél, akiknél más kezelés nem javított az állapotukon, kedvező hatású lehet a jelenleg arthritis kezelésére jóváhagyott tofacitinib.

Megjelenés: 2017. 07. 19.
Tovább

Immunsejtek nyomon követésével azonosították a gyulladásos artritisz első lépéseit

Az immunsejtek mozgásáról képfelvételt készítő új megközelítés segítségével a Massachusetts General Hospital (MGH) Center for Immunology and Inflammatory Diseases (CIID) kutatói azonosították az ízületi gyulladás kezdeti lépéseit egy gyulladásos artritisz modellben.

Megjelenés: 2017. 05. 29.
Tovább

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017. 05. 22.
Tovább

Ideg-, immun- és izomrendszeri betegségeket kutató program indult Szegeden

Az idegrendszeri, gyulladásos és izomszövet károsodással járó betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program indult Szegeden uniós támogatással.

Megjelenés: 2017. 03. 02.
Tovább

Új reményt adhat a gyulladásos betegségben szenvedőknek egy kutatás

A queenslandi egyetem kutatói felfedeztek egy új molekuláris triggert, ami a gyulladásos folyamatok gátlásán keresztül a rheumatoid arthritisz, gyulladásos bélbetegség és neurodegeneratív betegségek új kezelési lehetőségeinek kidolgozása előtt nyithat utat.

Megjelenés: 2017. 01. 31.
Tovább