Koronavírus - Az egyik francia gócban a lakosság alig 26 százaléka esett át a fertőzésen

A koronavírus-járvány egyik franciaországi gócában, a Párizstól északra található Crépy-en-Valois település gimnáziumának tanulóin, tanárain és hozzátartozóin végzett járványügyi kutatás szerint a helyiek 26 százaléka fertőződött meg és van az immunrendszerében jelenleg antitest, és a tünetmentes vírushordozók aránya jóval kisebb, mint ahogy azt korábban feltételezték.

hirdetés

    A párizsi Pasteur Intézet csütörtökön közzétett tanulmánya - amely március 30. és április 3. között készült a középiskolában tanuló 661 diák, ott tanító tanár és az intézményben dolgozók, valamint a hozzátartozóik vérvizsgálata alapján -, megállapította, hogy azok közül, akik jártak az iskolában, 41 százalék kapta el az új típusú koronavírust február végén, március elején, amikor is a járvány kitört a Párizshoz közeli településen. Azoknak a hozzátartozóknak, akik nem jártak a gimnáziumban ebben az időszakban, viszont csak 11 százaléka kapta el a SARS-CoV-2 vírust.

    Összességében a 661 vizsgált ember közül 171 vérvizsgálata bizonyult pozitívnak, ami azt jelenti, hogy 25,9 százalékuk esett át a betegségen.
    Az adatok alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy amennyiben az immunrendszer által termelt ellenanyag ténylegesen hosszabb időre védelmet biztosít a koronavírussal szemben, Franciaország nagyon távol áll a járvány terjedésének megállításához elengedhetetlen lakossági kollektív immunitáshoz szükséges 60-70 százalékos átfertőzöttségtől, és nem is értheti el gyorsan.
    Arnaud Fontanet kutatásvezető szerint ugyanakkor a kijárási korlátozások pozitív hatással voltak a Párizstól északra található Oise megyében március 1. óta jelenlévő járvány megfékezésében, és jelentősen csökkentik a következő hetekben is a vírus terjedését.  
    A gimnáziumban kiszűrt fertőzöttek közül 5,3 százalék szorult kórházi ellátásra, egyikük sem halt meg. A kórházba kerültek átlagéletkora 49 év volt, a diákok közül viszont egyik fertőzött sem szorult kórházi ellátására. A fertőzöttek 17 százalékának semmilyen tünetei nem voltak. Ez jóval kevesebb, mint amit eddig feltételeztek a kutatók a tünetmentes vírushordozók arányáról.  

    A betegség kevésbé sújtotta a dohányzókat (7,2 százalék), mint a nem dohányzókat (28 százalék), ami megerősíti azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek szerint a Covid-19 betegség miatt kórházba került betegek között nagyon kevés a dohányos. Amennyiben azonban egy dohányos elkapja a fertőzést, súlyosabb komplikációkkal járhat nála a betegség, mint a nem dohányzók esetében - hívta fel a figyelmet a kutatásvezető.  

dohányzók esetében - hívta fel a figyelmet a kutatásvezető.  
    A Pasteur Intézet egy másik, kedden közzétett tanulmánya szerint a franciák alig hat százaléka esik át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül az országot ne érje el a járványnak egy második hulláma.
    A betegség két fő gócának számító Elzászban és a Párizs közeli Ile-de-France régióban az arány 12 százalék körül lesz, de az ország más részein alig pár százalékos.  

    Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója csütörtökön a nemzetgyűlési meghallgatásán elmondta: a kollektív immunitás elérése nem szerepel a francia hatóságok stratégiájában a járvány elleni küzdelemben.
    A kijárási korlátozások május 11-én esedékes enyhítését illetően Emmanuel Macron államfő szerda este ágazatonként és régiónként bevezetendő intézkedéseket vetített elő, ami alapján elképzelhető, hogy a franciák egy ideig még nem hagyhatják el azt a régiót, ahol a karantén két hónapját töltötték.
    Jóllehet a kórházban ápolt súlyos beteg száma az elmúlt két hétben már fokozatosan csökken, a járványszint még mindig magas Franciaországban: szerda estére egy nap alatt 544-gyel 21 340-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek