Címke: koronavírus-járvány

A koronavírus elleni vakcinák közötti különbségek

Világszerte vizsgálják és fejlesztik a különböző hatásmóddal rendelkező, lehetséges vakcina-jelölt szereket. Hogyan működnek ezek az oltóanyagok, hogyan állítják elő őket és biztonságosak-e?

Megjelenés: 2020. 12. 16. | Frissítve: 2021. 11. 30.
Tovább

Koronavírus: legalább június végéig várni kell a Szputnyik V európai engedélyezésére

Nem várható a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt - jelentette ki csütörtökön a francia Európa-ügyi államtitkár.

Megjelenés: 2021. 04. 01.
Tovább

Koronavírus - Majdnem minden új fertőződést a brit mutáns okoz Németországban

Németországban is kiszorította az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) első változatait a Nagy-Britanniában felbukkant mutáció, és már majdnem minden új fertőzött szervezetébe ez a kórokozófajta jut be a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett vizsgálata szerint.

Megjelenés: 2021. 04. 01.
Tovább

A Covid-19 okozta a harmadik legtöbb halálesetet tavaly az Egyesült Államokban

A Covid-19 vírus okozta megbetegedés volt a harmadik leggyakoribb halálozási ok 2020-ban az Egyesült Államokban - áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerdán közzétett jelentésében.

Megjelenés: 2021. 03. 31.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta a 35 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 35 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában.

Megjelenés: 2021. 03. 31.
Tovább

Koronavírus - Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál Berlinben

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AtsraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál - jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja.

Megjelenés: 2021. 03. 30.
Tovább

Illegális gyógyszergyárat számolt fel a rendőrség Zsámbékon

Illegális gyógyszergyárat számolt fel a rendőrség; a zsámbéki családi házban kialakított laborban hamis, vényköteles és orvosi ellenőrzés mellett adható altató-nyugtató készítményeket készítettek, amelyeket elsősorban skandináv országokba vittek - számoltak be rendőri vezetők hétfői online sajtótájékoztatójukon.

Megjelenés: 2021. 03. 29.
Tovább

Koronavírus - Európai biztos: a saját gyártású oltásokkal nyárra elérhető a kollektív immunitás az EU-ban

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos megerősítette, hogy az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus-elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően.

Megjelenés: 2021. 03. 28.
Tovább

Koronavírus - A várandós nők hatékony immunválasszal reagálnak a vakcinákra

Nagy hatékonysággal termelődik antitest a SARS-CoV-2 vírussal szemben várandós és szoptató nők szervezetében az mRNS-alapú vakcinák hatására - állapította meg egy kiterjedt amerikai kutatás.

Megjelenés: 2021. 03. 26.
Tovább

Koronavírus - Ukrajnában második napja rekordszámú fertőzöttet regisztrálnak

Második napja rekordszámú koronavírussal fertőzöttet regisztrálnak Ukrajnában: az egészségügyi miniszter pénteki tájékoztatása szerint az elmúlt napon 18 132 új fertőzéses eset történt.

Megjelenés: 2021. 03. 26.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: teljesen teret hódított a brit mutáns Magyarországon

A megbetegedések szinte száz százalékát már a koronavírus brit variánsa okozza Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Koronavírus - Meghalt 272 beteg, 9637-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 272, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 9637 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 1 747 519 embert oltottak be Magyarországon, közülük 524 604-en már a második adagot is megkapták.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Koronavírus - Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.

Megjelenés: 2021. 03. 25.
Tovább

Koronavírus - Moszkva: két hónap múlva lesznek előzetes eredményei a Szputnyik V és az AstraZeneca kombinálásának

Két hónap múlva lesznek előzetes eredmények a Szputnyik V és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák kombinálásának tesztelésében - jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója szerdán a CNBC India televíziónak nyilatkozva.

Megjelenés: 2021. 03. 24.
Tovább

Koronavírus - Az Európai Bizottság szigorította a vakcinák kivitelére vonatkozó ellenőrzési rendszert

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, így kívánja fokozni a vakcinák kivitelének átláthatóságát.

Megjelenés: 2021. 03. 24.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban megkétszereződött az új fertőzöttek napi száma

Az elmúlt naphoz képest Horvátországban megkétszereződött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is emelkedett - derült ki a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2021. 03. 24.
Tovább

A veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére - tájékoztatta a Koronavírus Sajtóközpont kedd este az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - Már mintegy 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok az otthonukban gyógyulóknak

Eddig csaknem 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok, amelyből 33 ezer dobozt már ki is adtak a gyógyszertárakban - közölte a koronavirus.gov.hu kedd este.

Megjelenés: 2021. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - Csehországban meghaladta a 25 ezret a járvány halálos áldozatainak a száma

Csehországban az egy éve tartó koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma hétfőn túllépte a 25 ezret, a kór ellen beoltottak száma pedig az egymilliót - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden nyilvánosságra hozott statisztikai adatokból.

Megjelenés: 2021. 03. 23.
Tovább

Koronavírus - Magasabb hatékonyságú az AstraZeneca-vakcina az idősebb korosztályban egy amerikai vizsgálat szerint

Az idősebb - 65 év feletti - korosztályban az átlagnál is valamivel magasabb, 80 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag az Egyesült Államokban nagy számú résztvevővel elvégzett vizsgálatuk szerint - derült ki a brit-svéd gyógyszeripari vállalat hétfői online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2021. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Tovább javul a járványhelyzet Csehországban, de a kórházak nagyon leterheltek

Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.

Megjelenés: 2021. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Operatív törzs: két új vakcina lesz elérhető Magyarországon

Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Megjelenés: 2021. 03. 22.
Tovább

Koronavírus - Ismét robbanásszerűen emelkedik az új fertőződések száma Németországban

Ismét robbanásszerűen emelkedik az új típusú koronavírussal (SARSR-CoV-2) igazoltan fertőzöttek száma Németországban, és nincs elég oltóanyag a járvány újabb hullámának feltartóztatásához - mondták egészségügyi vezetők pénteken Berlinben.

Megjelenés: 2021. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - A vírus hónapokig észrevétlenül terjedhetett a vuhani megjelenés előtt

Az új típusú koronavírus hónapokig észrevétlenül terjedhetett az első Covid-19-esetek 2019. decemberi kínai megjelenése előtt amerikai kutatók szerint, akik a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban úgy becsülik, hogy legkorábban 2019 októberében jelenhetett meg a vírus Kínában.

Megjelenés: 2021. 03. 19.
Tovább

Koronavírus - Uniós gyógyszerügynökség: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos

Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma

A Magyarországon terjedő brit vírusmutáció miatt rendkívüli mértékben nőhet a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 03. 18.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta a 25 milliót a beadott első oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 25 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2021. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: a járványkezelés legkritikusabb heteit éljük

A járványkezelés legkritikusabb heteit éljük, napról napra csúcsokat döntenek az adatok - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Megjelenés: 2021. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Szlávik: mintegy öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora

Súlyosabb megbetegedést okoz a koronavírus brit mutációja, és körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Megjelenés: 2021. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - Meghalt 195 beteg, 3456-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 195, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3456 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 1 397 342 embert oltottak be Magyarországon, közülük 406 746-an már a második dózist is megkapták.

Megjelenés: 2021. 03. 17.
Tovább

Koronavírus - A Moderna már kisgyermekeken is teszteli az oltását

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat kedden bejelentette, hogy az első gyermekek megkapták az oltásukat abban a kísérletben, amelynek során a vállalat koronavírus elleni vakcináját tesztelik a 6 hónapos és 12 éves kor közötti kiskorúakon - írja az amerikai sajtó.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Uniós gyógyszerügynökség: nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca vakcinája vérrögképződés okozna

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) meg van győződve az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyeiről, nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna - közölte Emer Cooke, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ügyvezető igazgatója kedden.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Romániában tovább oltanak az AstraZenecával, mozgó pontokon használnák a Johnson & Johnsont

Romániában az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett valamennyi rendelkezésre álló vakcinával, köztük a nyugat-európai országokban felfüggesztett AstraZenecával is folytatódik a koronavírus elleni oltáskampány, az egydózisú Johnson & Johnson oltóanyagát pedig a mozgó oltópontok ellátására használnák - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Romániában megduplázódott a fertőzésszám, megteltek az intenzív osztályok

Romániában - három hónap után először - kedden ismét meghaladta a 6000-et a 24 óra alatt beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis egy hónap alatt több mint kétszeresére emelkedett a fertőzésszám, a Covid-kórházak intenzív osztályain pedig szinte mindenütt beteltek a helyek.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Belga oltási munkacsoport: az AstraZeneca oltóanyaga jó, biztonságos és hatékony

Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az "oltóanyag jó, biztonságos és hatékony" - jelentette be kedden a belga szövetségi kormány hivatalos oltási munkacsoportja.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Oroszországban kimutatták a vírus dél-afrikai mutációját

Oroszországban kimutatták az új koronavírus dél-afrikai mutációját - közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) kedden a honlapján.

Megjelenés: 2021. 03. 16.
Tovább

Koronavírus - Felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina alkalmazását Németországban

Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről - jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2021. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Kínában csaknem 65 millió dózis vakcinát adtak már be

Kínában vasárnapig 64,98 millió dózist adtak már be a hazai fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagokból - számolt be internetes kiadásában a China Daily című kínai pártlap a kínai nemzeti egészségügyi bizottság hétfői közlésére hivatkozva.

Megjelenés: 2021. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Hollandiában tízszer jelentettek lehetséges mellékhatást AstraZeneca-oltás után

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság (Lareb) hétfőn közölte, tíz esetben kapott bejelentést arról, hogy trombózis, illetve embólia lépett fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina alkalmazása után.

Megjelenés: 2021. 03. 15.
Tovább

Az AstraZeneca folyamatosan monitorozza vakcinája biztonságosságát

Az utóbbi időben felmerült trombózisos esetek kapcsán az Astra Zeneca - mivel a biztonság számára elsődleges - tisztán tudományos alapon kívánja megerősíteni a COVID-19 vakcina biztonságosságát, hiszen ezt folyamatosan monitorozza.

Megjelenés: 2021. 03. 15.
Tovább

Koronavírus - Klinikaigazgató: sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége

Ahogy több lett a koronavírus-fertőzött sokkal nagyobb lett az intenzív osztályok terheltsége - hangsúlyozta Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Megjelenés: 2021. 03. 14.
Tovább

Felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát haláleset miatt az olaszországi Piemont tartomány

Az északnyugat-olaszországi Piemontban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt - közölték vasárnap a régió egészségügyi hatóságai vasárnap.

Megjelenés: 2021. 03. 14.
Tovább

Megérkezett Horvátországba a Szputnyik V kért dokumentációja

Megérkezett Horvátországba a Szputnyik V orosz oltóanyag dokumentációja, melynek tanulmányozását hétfőn kezdi meg a horvát gyógyszerügynökség (Halmed), és hoz döntést annak esetleges engedélyezése ügyében - közölte vasárnap az index.hr horvát hírportál.

Megjelenés: 2021. 03. 14.
Tovább

Koronavírus - NNK: hivatalosan is kijelölték a hétvégéket oltásra a háziorvosoknak

A koronavírus elleni oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a május végig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Megjelenés: 2021. 03. 12.
Tovább

Több száz millió forintból fejlesztette járványügyi ellátó központját az SZTE

Több száz millió forintból fejlesztette a koronavírusos betegeket fogadó járványügyi ellátó központját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), ennek köszönhetően képessé vált arra, hogy a harmadik hullámban is fogadni és eredményesen kezelni tudja a fertőzötteket - közölte a felsőoktatási intézmény pénteken a honlapján.

Megjelenés: 2021. 03. 12.
Tovább

Koronavírus - Gyorsan terjed a vírus a gyerekek körében Németországban

Gyorsan tejed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a 15 év alattiak körében Németországban - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

Megjelenés: 2021. 03. 12.
Tovább

Brit gyógyszerfelügyelet: nincs bizonyíték arra, hogy az AstraZeneca-oltás okozott volna vérrögképződést

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket.

Megjelenés: 2021. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Engedélyezte a Johnson & Johnson vakcinájának uniós forgalmazását az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagára, a Johnson & Johnson csoportba tartozó cég vakcinája a negyedik, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.

Megjelenés: 2021. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja a Johnson & Johnson vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot.

Megjelenés: 2021. 03. 11.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: csúcsokat döntögetnek a járványügyi adatok

Sajnos csúcsokat döntögetnek a koronavírus-járvány harmadik hullámának adatai, korábban soha nem tapasztalt magasságba ugrott a napi fertőzöttek száma - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2021. 03. 11.
Tovább