Koronavírus - Tovább javul a járványhelyzet Csehországban, de a kórházak nagyon leterheltek

Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.

    A legnagyobb gondot továbbra is a kórházak rendkívül nagy leterheltsége jelenti, amely a vártnál lassabban csökken. Vasárnap este nyolcezer körül volt a Covid-19-cel kezelt betegek száma, ezerrel kevesebb, mint egy hete.
    Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel megjelent statisztikai adatokból kitűnik, hogy a járvány terjedését jelző reprodukciós szám a pénteki 0,87-ről 0,7-re csökkent, azaz tovább javult.

    Szombaton és vasárnap is 5500 körül alakult a napi új fertőzések száma, ez alacsonyabb, mint az előző hétvégi adatok.
    A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma megközelítette a 25 ezret (24 810), de a napi esetek száma csökkenő tendenciát mutat.
    Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben. Alena Schillerová kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter vasárnap egy televíziós vitaműsorban elmondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására egy hónappal, mert bizonyos óvintézkedések fenntartását csak ez a jogi helyzet tesz lehetővé. Az ellenzéki pártok ezt elutasítják, illetve csak rövidebb időre látják fenntarthatónak a korlátozásokat. A kormány hivatalosan várhatóan hétfőn dönt a témában.

    Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke hétfő reggel a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a szükségállapotot legalább április 11-ig fenn kell tartani. Megerősítette, hogy a húsvéti ünnepek alkalmával a csehek még nem számolhatnak az óvintézkedések feloldásával.
    Hétfőn megkapja a védőoltást az egymilliomodik cseh állampolgár is, közülük több mint 360 ezren már a második adagot is megkapták - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök videóüzenetében vasárnap este. A csehek továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használják.  

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek