Koronavírus - Meghaladta a 35 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 35 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában.

    A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint eddig 30 905 538-an kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech vagy az Oxford/AstraZeneca vakcina - valamelyikéből.
    Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 60 százaléka már részesült az első oltási dózisban.    
    A szaktárca szerdai tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 4 108 536 embernek adták be.
    Így az első és a második beadott oltási adagok száma együtt éppen átlépte a 35 milliót.

    A nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta most először fordult elő, hogy az egy nap alatt beadott második dózisok száma meghaladta az első adagokét.
    A szerdai minisztériumi tájékoztatás szerint az előző 24 órában 224 590 első és 270 526 második oltásadagot adtak be országszerte.
    A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.
    E héttől azonban a brit egészségügyi hatóságok arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.
    Erre azért is szükség van, mert a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) várakozása szerint a következő néhány hétben az eddigi rendkívül bőséges vakcinaellátmánynál számottevően kevesebb oltóanyag érkezhet Nagy-Britanniába.
    Ennek egyik fő oka az, hogy az indiai Serum Institute vakcinagyár jelezte: néhány hétig a korábbi terveknél kevesebbet tud szállítani az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari cég közös fejlesztésű oltóanyagából.
    Boris Johnson miniszterelnök a héten közölte: áprilisban 12 millióan kapják meg a koronavírus elleni vakcina második dózisát, de ezzel együtt is teljesül az a terv, hogy április 15-ig a brit lakosság 50 éven felüli korosztályának mindegyik tagja, július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja az első oltási adagot.

    A brit egészségügyi minisztérium szerda esti adatsora változatlanul azt mutatja, hogy a nagy-britanniai oltási kampány immár nagyon komoly mértékben csökkenti a koronavírus-járvány okozta súlyos megbetegedések és halálozások számát.
    A minisztérium közölte: szerdán 43-an, a szerdán véget ért egy hétben 332-en haltak meg Covid-19-ben.
    Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma egy hét alatt 39,9 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában.
    A brit koronavírus-járvány mostani hullámának januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.
    A szaktárca szerdai adatsora alapján az elmúlt hét napban 22,6 százalékkal csökkent az előző egyheti időszakhoz mérve a Covid-19 betegséggel újonnan kórházba szállított páciensek száma.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek